Garfield - cinik mekog srca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

On je lijen i sebican. Obicno se dosaduje, jede ili spava. Živi s vlasnikom Jonom i psom Odiejem i nedavno je proslavio svoj 31. rodendan. Naravno, rijec je o popularnom narancastom macku Garfieldu, cija mrzovolja, nespretnost i egocentricnost vec dugi niz godina zabavlja ne samo djecu, nego i odrasle.

Ljencarenje ovoga svjetski poznatog macka zapocelo je u stripu, a 19. lipnja 1978. godine debitirao je u 41 americkim novinama. Svakim novim izdanjem stripa rasla je i njegova popularnost, o cemu govori cinjenica da je vec sljedece godine strip redovito izlazio u stotinu novina, 1982. godine u tisucu, a 1983. u 1.400 novina u 22 zemlje i na sedam jezika. Godine 1986. izlazio je u 1.800 novina i proglašen je najbrže rastucim stripom u povijesti, a 1995. izlazio je u njih cak 2.500. Naravno, s vremenom je Garfield iz stripa prešao i na televiziju, internet, racunalne igrice, mobilne telefone..., a s njegovom popularnošcu rasla je i popularnost njegovog tvorca. Debelog narancastog macka osmislio je Jim Davis, koji je osobnost i ime za ovaj svoj lik preuzeo od djeda, Jamesa A. Garfielda Davisa. Na ideju o tome da glavni junak bude macak Davis je došao nakon neuspjeha njegovog prvog stripa "Gnorm Gnat". Naime, njega su odmah po izlasku docekale negativne kritike, a u jednoj od njih pisalo je da je teško poistovjetiti se s glavnim junakom jer je on - komarac.

Nakon komarca - macak
Imajuci na umu tu primjedbu, Davis se dao u osmišljavanje novog stripa, za cijeg je junaka odabrao ljudima puno bližu životinju - macka. Možda zbog negativnih kritika koje je dobio za prethodni strip, s Garfieldom nije htio previše eksperimentirati pa je za ostale likove odabrao one vec poznate americkoj javnosti. Tako je Garfieldovog vlasnika Jona Arbucklea preuzeo iz reklame za kavu popularne u SAD-u tijekom 50-ih godina prošloga stoljeca, a pas Odie u strip je prešao iz radijske reklame koju je sam Davis osmislio za Oldsmobile-Cadillac. Isprva se u stripu pojavljivao i cetvrti lik: Lyman, Odiejev vlasnik, kojeg je Davis osmislio da bi Jon imao s kime razgovarati, no kasnije je shvatio da Jon i Garfield mogu neverbalno komunicirati pa je Lymana izbacio iz stripa.

Garfieldov karakter uvelike odreduje njegova životna prica, koja zapocinje u - talijanskom restoranu. Naime, Garfield je roden u kuhinji talijanskog restorana "Mamma Leoni", gdje je vjerojatno i razvio sklonost prežderavanju. No, buduci da je jeo previše tjestenine, vlasnik restorana ubrzo ga je prodao trgovini ljubimcima, gdje ga je Jon i zamijetio. Naime, iako je vec imao zmije, pse i macke, poželio je novoga ljubimca pa je na koncu, dvoumeci se izmedu iguane i Garfielda, odabrao narancastog macka.

Iako je možda više puta požalio zbog te odluke, u mnogim je trenucima Jon zadovoljan svojim ljubimcem. Naime, zajedno obicno ispijaju jutarnju kavu, a upravo mu je Garfield odlicna «izlika» za posjet veterinarskoj ordinaciji. Naime, ondje radi Liz, u koju je Jon zaljubljen.

Nježan prema hrani i Pucku
Osim po ispijanju kave s Jonom, Garfield je poznat i po cestom komentiranju Jonovih postupaka ili pak šutiranju Odieja. Poznata je i njegova (loša) navika penjanja na drvo s kojega ne može sici, kao i cinjenica da (iako ne ide u školu ili na posao) mrzi ponedjeljke. Naime, pokazalo se da mu se upravo toga dana u tjednu dogadaju loše stvari. No, nije ponedjeljak jedina stavka na njegovom popisu naslovljenom jednostavno «Mrzim!». Tu su još i pauci (koje cesto zgnjeci novinama), igranje klupkom, rodendani (zbog straha od starenja), budilice, vježbanje, dijete, kupanje i vage.

S druge strane, voli napadati poštara, izazivati pse, muciti Odieja, jesti, spavati, gledati TV, diviti se samom sebi u ogledalu, buditi Jona, krasti tudu hranu ili pak igrati se osvetnika s plaštom. Rijec je o vrlo jednostavnoj igri u kojoj se Garfield ogrne svojom dekicom, koja predstavlja plašt, i u kojoj se njegova osobnost ne mijenja previše. Jedina promjena jest da se više krece. Iako bi njegova igra trebala biti bezopasna, cesto ga pretuku psi pred kojima pokušava pokazati svoju hrabrost ili se pak ozlijedi pri napadu na nekog "zlocinca".

Iako vecinu vremena cinican, Garfield ima i svoju nježnu stranu, koju pokazuje prema hrani, spavanju i medvjedicu Pucku (engl. Pooky), kojemu se povjerava i kojega voli više od bilo cega na svijetu.


Podijeli: Facebook Twiter