Garažna kuća neće zaklanjati vizuru na vile Münz na rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, prvoj nakon konstituiranja novog saziva, raspravljat će se o prijedlogu konačne verzije Urbanističkog plana uređenja Riva, odnosno vizije uređenja centralnog djela Pulskog zaljeva, kojim se namjerava centar grada vratiti moru.

Zaštita vizura Vila Münz

Gradska uprava ističe da je uređenje pulske rive, od poteza ulaza u Uljanik-otok pa sve do Mandrača i u nastavku Vallelunge gdje se namjerava realizirati luka za javni promet, kao osobito vrijedno gradsko područje svakako spada u kategoriju projekata od posebne važnost. Prvi korak u uređenju gradske Rive predstavljalo je nalaženje rješenja uređenja zone za što je procijenjeno da najkvalitetnije rješenje treba tražiti kroz postupak provedbe urbanističkog natječaja. Stoga je Grad Pula 2011. godine, u suradnji s Društvom arhitekata Istre, proveo arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje područja rive gdje je između 13 pristiglih radova kao najbolji odabran rad autora Studija BF d.o.o. iz Zagreba.

- Rješenje prvonagrađenih autora predstavljalo je, uz daljnju razradu, podlogu za izradu Urbanističkog plana uređenja Riva te s time povezanim izmjenama i dopunama planova šireg područja (PPUG Pula, GUP Pula ), odnosno stavljanja izvan snage dijela obuhvata PUP Stari grad u dijelu njegovog preklapanja s UPU-om Riva, navodi pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić.

Izrada navedenih izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a te stavljanje izvan snage dijela PUP-a Stari grad, kao i izrada UPU-a Riva provodi se u jedinstvenom postupku, ističe nadalje pročelnik, a za stručnog izrađivača je, sukladno propozicijama provedenog natječaja, odabran autor prvonagrađenog rada Studio BF.

Tijekom javne rasprave organizirane prošle godine stanari Punte najviše su zamjerka imali na planiranu garažnu kuću, a prema konačnoj verziji UPU-a Riva njihove su primjedbe uvažene, kako za garažu i radno vrijeme djelatnosti koje u njoj budu omogućene, tako i za prostorni akcent na samoj rivi.

Četiri pontona u sjevernom dijelu rive

- Tijekom same izrade plana i natječajni rad koji je predstavljao podlogu za izradu plana doživio je određene izmjene upravo radi maksimalne valorizacije zatečenog prostora. Naime, natječajnim rješenjem građevina garaže bila je predviđena na mjestu današnje kolodvorske postaje. Valorizacijom postojećih građevina kolodvorske postaje kroz Konzervatorsku podlogu došlo je do relociranja, ali je zbog zaštite vizura poglavito na Vile Münz, zona garaže visinski je podijeljena na dva osnovna dijela: dio s isključivo podzemnim etažama bez mogućnosti gradnje nadzemnih i dio s nadzemnim etažama koji se visinski uzdiže postepeno. Upravo su u tijeku javne rasprave uvažene primjedbe građana koje su se odnosile na jasnije i određenije odredbe u pogledu kosine krova garaže, uklanjanje prostornog akcenta na način da se visina planiranog objekta trgovačko-uslužne i sportske namjene unutar luke otvorene za javni promet ograničava na 5,5 metara te su u zoni namjene garaža ugostiteljske djelatnosti ograničene na one dnevnog karaktera, pojašnjava pročelnik.

Vezano za primjedbe na javnoj raspravi za pontone u dijelu od Riječkog gata prema Mandraču, Škuflić ističe da su unutar obuhvata plana u sjevernom dijelu Rive planirana četiri pontona različitih sadržaja (kulturnih, sportskih, uslužnih) od kojih je jedan planiran za veslački klub kao i za ostale sportove na vodi prema potrebama.

Iz gradske uprave još ističu da je u sklopu europskog projekta Put-up Istre izrađen idejni projekt uređenja dijela gradske rive te da će se po donošenju UPU-a Riva ostvariti preduvjeti daljnjeg kandidiranja realizacije projekta za europske fondove. Također, iz Grada Pule navode da je na sve prostorne planove ishodovana potrebna suglasnost župana, odnosno, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te su,sukladno zakonom utvrđenoj proceduri, pućeni Gradskom vijeću na usvajanje. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter