Garaže oštetile austrougarske grobnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antonio Pauletich, znanstveni suradnik tršcanskog Regionalnog instituta za istarsku, rijecku i dalmatinsku kulturu te voditelj projekta evidentiranja i zaštite spomenickog fundusa talijanskih grobova na istarskim grobljima, upozorio je Grad Pulu na katastrofalno stanje Mornarickog groblja.

- Pratio sam rad gradskog povjerenstva za zaštitu kulturne baštine gradskog groblja koje je odradilo odlican posao. Medutim, za Mornaricko groblje nije imalo ovlasti te stoga upozoravam Grad da poduzme hitne mjere njegove zaštite, veli u svom dopisu Gradu i medijima Pauletich.



Kako pojašnjava, veci dio ogradnog zida groblja je uzurpiran i jako oštecen zbog baraka-garaža koje se na njega naslanjaju. To, kako veli, predstavlja ruglo, narušava spomenicku i ambijentalnu vrijednost samog lokaliteta koji je zašticen kao kulturno dobro.

Pauletich u svom dopisu traži od Grada da putem ovlaštenih službi i institucija pokrene postupak uklanjanja "rugoba s vanjske strane zida i vrati ga u prvobitno stanje na trošak sadašnjih korisnika", uz pojašnjenje da je Mornaricko groblje u Puli, prema svojoj kulturno-povijesnoj vrijednosti, jedinstveni lokalitet u Istri te kao kulturno-povijesna i ambijentalna baština grada zaslužuje punu pažnju i zaštitu u svim segmentima njegove cjeline i neposrednog okoliša.



Za našeg posjeta groblju, izgradenom 1862., a renoviranom od 1989. do 1991., i sami smo se uvjerili da se ogradni zid na nekoliko mjesta urušava. Groblje bi moglo biti itekako bolje uredeno, iako se vidi da ga netko ureduje, odnosno kosi travu i grablja.

Iako su nas u Gradu upozorili da je potrebno neko vrijeme da bi se u arhivama pronašli dokumenti o spornim garažama, ipak je vrlo vjerojatno da su one, po svemu sudeci, podignute 60-ih godina, kada su izgradene i stambene zgrade u Uskockoj ulici. Vjerojatno je, kažu, dio tamošnjih stanara iskoristio mogucnost da dobije dozvolu za gradnju pomocnog objekta.



- U tijeku je odluka o nužnoj okucnici tih zgrada i, tek kada ona bude definirana, moci cemo se odrediti prema ovom problemu, rekao nam je Željko Pavletic, pomocnik procelnika za imovinu u gradskom Odjelu za imovinu i komunalni sustav, uz rijeci da taj predmet vodi upravitelj zgrade Eki inženjering.


Buršic: Zid cemo uskoro sanirati


Darko Buršic, direktor komunalnog poduzeca Monte Giro, rekao nam je da je upoznat s problemom, no da ga ljuti što pojedinci o tome ne obavještavaju nadležne, vec medije.

- Znam da se dio zida urušio i naša je skela vec u skladištu na groblju te cemo je ovih dana postaviti i zid popraviti, rekao je Buršic te dodao da su stabilnost zida vjerojatno narušili i radovi na krovnim plocama te otvori za ventilaciju na garažama koje se naslanjanju na ogradni zid, a o cemu su vec razgovarali sa stanarima.

Kazao je da se groblje vodi kao gradsko te o njemu skrbi Monte Giro, odnosno Grad, te dodao je da su iznosi koje dobivaju od austrijskog Crvenog križa za skrb o groblju svake godine sve manji, što dodatno otežava brigu o ovom specificnom groblju.

- Sve cemo odraditi, no trenutno prednost imaju pokojnici i njihove obitelji, buduci da ovih dana imamo više ukopa nego lanjskih godina, zakljucio je na kraju Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter