Garaže nema, a nalazište propada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rješenjem o imenovanju privremenog skrbnika za zemljište u povijesnoj jezgri grada Pule gradonacelnik Boris Miletic odlucio je da ce gradski Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu ubuduce brinuti o gotovo cetiri tisuce kvadrata u Kandlerovoj ulici, na mjestu gdje je planirana gradnja garažne kuce.

U obrazloženju te odluke, donijete prošlog tjedna, gradonacelnik navodi da nositelj prava gradenja, tvrtka PZ ulaganja, ne postupa s kulturnim dobrom s dužnom pažnjom, što znaci da ga ne cuva, ne održava redovno odnosno ne provodi mjere zaštite pa tom kulturnom dobru prijeti opasnost od nastanka nepopravljive štete.

Mjere zaštite na trošak PZ ulaganja


"Na temelju prijedloga Konzervatorskog odjela u Puli, Ministarstva kulture RH, ovim rješenjem se Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu imenuje privremenim skrbnikom predmetnog kulturnog dobra", piše u tom dokumentu.

- Kao prvo, treba dovršiti arheološka istraživanja, a nakon toga cemo u dogovoru s konzervatorima odrediti koji su daljnji uvjeti zaštite i prezentacije, rekao je Miletic. U potpisanom ugovoru, koji je nepovoljan za Grad Pulu, a potpisao ga je 2004. godine gradonacelnik Luciano Delbianco, raskid ugovora moguc tek ako PZ ulaganja ne pocnu s gradnjom.

- Naime, graditi se može tek po završetku arheoloških istraživanja. Od tog datuma tece rok za pravo gradnje. Ako se taj rok ne ispoštuje, tek je tada moguc raskid ugovora, pojasnio je gradonacelnik Miletic.

U rješenju piše da je privremeni skrbnik dužan za racun i na trošak nositelja prava gradenja, dakle tvrtke PZ ulaganja, poduzeti mjere zaštite i ocuvanja kulturnog dobra koje odredi Konzervatorski odjel u Puli, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a koje se odnose na osiguranje hitnih mjera zaštite nalaza te strucnu konzervaciju i gradevinsku sanaciju kulturnog dobra.

Naknadu za rad privremenog skrbnika i troškove provedenih mjera zaštite dužan je podmiriti nositelj prava gradenja. Naknada iznosi mjesecno 5.000 kuna neto, a troškove skrbništva i provedenih mjera zaštite utvrdit ce posebnim rješenjem gradonacelnik. Za osiguranje naplate troškova skrbništva i provedenih mjera zaštite na kulturnom dobru osnovano je zakonsko založno pravo u korist Grada Pule.

Stanje sve tužnije


Konzervatorski odjel u Puli je vlasnicima u veljaci ove godine odredio mjere zaštite i ocuvanja. Grad se, kao suvlasnik nekretnine, ocitovao u ožujku i na taj nacin upoznao konzervatore s okolnostima da je na toj nekretnini uknjiženo pravo gradnje u korist PZ ulaganja kao nositelja, koji se osim vlasnikom zgrade izgradene temeljem tog prava, po samom zakonu smatra i takozvanim plodouživateljem zemljišta pa stoga Grad nije ovlašten za ulazak u posjed zemljišta i poduzimanje naloženih mjera zaštite. O tome je Grad pokušao izvijestiti PZ ulaganja. No, oni ni u pola godine nisu postupili po naputku konzervatora pa je gradski odjel postao privremeni skrbnik tog kulturnog dobra.

Gradonacelnik Miletic je podsjetio da je obveza investitora platiti arheološka istraživanja, no s obzirom na situaciju cijela je prica stala i najvjerojatnije ce Grad Pula u suradnji s Konzervatorskim odjelom i Ministarstvom kulture platiti troškove daljnjih radova arheologa.

Stanje na prostoru Kandlerove ulice svakim danom postaje sve tužnije i ružnije. Vrijedno nalazište, prvenstveno nekoliko tisuca amfora, cijom su se jedinstvenošcu pulski arheolozi mogli hvaliti i u europskim krugovima, iz dana u dan nestaje u visokoj travi, neobicnim biljkama i vodom ispunjenim bazenima. Arheološka istraživanja ovdje i nisu službeno završila, a vec su sada u katalog nalazišta uvršteni objekti poput Herkulovog hrama, crkve sv. Teodora sa samostanom iz 15. stoljeca, trga iz ranog srednjeg vijeka, raskošne rimske kuce iz 1. stoljeca prije Krista, ostataka rimskih termi...

Šutnja zagrebacke tvrtke

Pitanje izgradnje garažne kuce vec se odavno ne postavlja. Poznato je naime da su se zagrebacka tvrtka PZ ulaganja i njen direktor Roman Binder povezivali s generalom Vladimirom Zagorcem. Potom je u javnosti odjeknulo da Zagorec prodaje svoju imovinu, no Binder je demantirao da je Zagorec suvlasnik PZ ulaganja, tvrdeci da ga je on u cijelosti isplatio. Iako se Binder trudio zapoceti realizaciju ovog projekta u Puli, u pricu su se upleli upravo konzervatori i arheolozi. Njihov dugotrajan rad i iskopavanje umorili su investitora, koji je za njih platio, po neslužbenim informacijama, više od deset milijuna kuna, a u jednom je trenutku cak i ishodovao lokacijsku i gradevinsku dozvolu misleci da su istraživanja konacno pri kraju. No, sve uzalud, jer arheolozi svoj posao nisu dovršili. Cijela je nekretnina, zajedno s projektom, godinu dana bila izložena i na prodaju putem agencije Rivalitas Nekretnine. No, nestala je i s njihovih stranica, a neslužbeno smo tada saznali da je Hypo banka aktivirala hipoteku po kreditu. Službenu potvrdu banka nam nije željela dati pravdajuci to poslovnom tajnom.

U pokušaju da dodemo do PZ ulaganja i Romana Bindera nismo bili bolje srece od Grada Pule. Telefoni više nisu aktivni. Ostaju tek pitanja: Hoce li Grad konacno urediti to otužno nalazište te hoce li uspjeti, i od koga, naplatiti svoja potraživanja? (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter