"Garaža" u Kandlerovoj dobiva novu - ogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nešto malo više od pola godine otkako je skrbnik takozvane Zagorceve garaže postao Grad Pula, odnosno Željko Pavletic iz odjela za komunalni sustav i imovinu, taj je vrijedan arheološki lokalitet pod privremenim upravljanjem, no ponovno bez velike nade u konacno rješavanje problema oko te nekretnine. Privremeno upravljanje, koje je potvrdio gradonacelnik Boris Miletic svojom odlukom, vrijedit ce 30 dana, taman dovoljno da bi se saniralo tek ono nužno i hitno - ograda gradilišta.

Unutar tih 30 dana dozvoljava se izvodacima radova ulazak u posjed radi postavljanja montažne ograde, stupova, vrata i ostale opreme, cime ce se izbjeci devastacija kulturnog dobra te ukloniti opasnost za prolaznike i korisnike okolnih prostora koja prijeti zbog neadekvatno zašticenog gradilišta.

To je jedina novost u slucaju nikad izgradene garaže gdje su radovi poceli davne 2005. godine kada je ondje u startu pronadeno mnoštvo arheoloških nalazišta, medu kojima i najvece nalazište amfora, više od dvije tisuce komada. Pronadeni su i drugi nalazi poput Herculovog hrama, crkve sv. Teodora sa samostanom iz 15. stoljeca, trg iz ranog srednjeg vijeka, raskošna rimska kuca iz 1. stoljeca prije Krista, ostaci rimskih termi...

Upravo je nalazište ocigledno pomutilo racune investitoru Romanu Binderu, inace bliskom suradniku generala Vladimira Zagorca, jer je nakon godina bezuspješne borbe da dobije potvrdu o završetku arheoloških istraživanja i zapocne graditi - nestao bez traga. Govori se da je samo za dosadašnje arheološke radove Binder platio više od deset milijuna kuna, iako on o iznosima nikada nije želio govoriti.

U meduvremenu je, navodno, aktivirana i hipoteka za kredit podignut kod Hypo banke, no iz banke nam tu informaciju nisu željeli potvrditi pravdajuci to poslovnom tajnom.

No, otad pa sve do danas traje pravni vakuum u kojem još nije pronadeno rješenje, a pitanje je i kada ce se moci riješiti. Sporan je, naime, ugovor o pravu gradenja koji je Grad vec pokušao razvrgnuti, no problem je hipoteka na spornoj nekretnini te vlasništvo na dijelu nekretnine na koji se uknjižila tvrtka PZ ulaganja. Dakle, rješenje se još ne nazire. (Nera SOFTIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter