Gary Burton prvi put nastupio u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višestruki dobitnik Grammyja Gary Burton, glazbenik koji je predstavio stil sviranja s cetiri palice i popularizirao duet format u jazzu, u Maistrinom je hotelu Eden u petak održao svoj prvi nastup u Hrvatskoj. Koncertna je vecer New Gary Burton kvarteta otvorena jazz skladbom "Afro blue" Manga Santamarije, a okoncana s cak dva bisa i oduševljenom publikom.

Prvi je od dva ponovljena izlaska pred publiku bio u znaku skladbe "Bags' Groove" Milta Jacksona, koja je doslovce podigla s nogu glazbene i jazz znalce, ali i opetovano potvrdila kvalitetu glazbenika, kao i znacaj prvog izdanja Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju.

Barton, slavni vibrafonist i dobitnik mnogih nagrada i priznanja te jedan od pionira fusion jazza, poznat je i po tome što je bio najmladi glazbenik u povijesti koji je dobio titulu DownBeata Jazzman of the Year. Jednu od najvažnijih glazbenih suradnji, koja i danas traje, zapoceo je gotovo prije cetiri desetljeca s Chickom Coreaom.

Kao predgrupa New Gary Burton kvartetu koncert je održao Šimun Matišic Trio. Mladi vibrafonist roden 1996. svoj je prvi koncertni nastup zabilježio vec s cetiri godine, a zvjezdane trenutke bilježi i pod mentorstvom Boška Petrovica, s kojim sudjeluje i na snimanju nosaca zvuka "Sky over Grožnjan", dok je svoj prvi samostalni album pod nazivom "Jazz Nocturno" objavio prošle godine. Rovinjskoj je publici, izmedu ostalog, poklonio i svoju obradu Chopinovog "Nocturna u f-molu".

Nakon izvrsnog New Gary Burton kvarteta vec 8. srpnja u bivšoj Tvornici duhana Rovinj najavljen je nastup jednog od najpoznatijih pop i r&b pjevaca te deseterostrukog dobitnika Grammyja Georgea Bensona, a 17. srpnja u istom prostoru nastupit ce grupa Return to Forever IV., vodeca skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvodena Chickom Coreaom. (N. O. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter