"Gangster te voli" od 6. veljače u Istri

Nediljko Babić - Gangster
Nediljko Babić - Gangster

Hrvatska dokumentarna komedija godine Nebojše Slijepčevića "Gangster te voli" kreće u kino distribuciju u cjelokupnoj nezavisnoj kino mreži. Od 6. veljače igra u kinu Valli, a od 13. veljače u Rovinju, Poreču, Pazinu i Labinu. Producent najavljuje da će glavni lik Nediljko Babić - Gangster i ekipa filma gostovati na projekcijama u Poreču i Rovinju, 14. i 15. veljače.

Film "Gangster te voli" smiješna je  zavrzlama o ljubavnim jadima u Dalmatinskoj zagori koje uspješno rješava bračni posrednik Nediljko Babić. On je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je očito rođen. Dokumentarac je najprije osvojio publiku na zagrebačkom Doxu i Kanadi pa onda i diljem Europe, a istarska "turneja" dobar je povod da se o temi bračnog posredništva kaže više.

Nije se loše prisjetiti da su i u Istri svojevremeno djelovali razni "gangsteri". Najpoznatiji je primjer Jelovica na hrvatsko-slovenskoj granici obronka Ćićarije u koje su došle nevjeste iz dalmatinskog krša okolice Drniša i Knina.

Također, svojevrsno posredništvo se desilo i dolaskom velikog broja učitelja(ica) u Istru na opismenjavanje stanovništva koje je moralo nakon mnogih godina pod fašizmom u školske klupe da uče materinji hrvatski jezik.

Ne treba smetnuti s uma ni one "gangstere" koji su uz nagli razvoj turizma također autobusima odlazili po cure i dečke priko Učke kao radnu snagu koja je potom u Istri našla svoje partnere i obiteljski dom. Tu je velika otočko-bračka kolonija na Poreštini i Bujštini, ali u sedamdesetima je nastala i ona iz Čehoslovačke i Poljske, posebno na Rovinjštini i Puljštini. Isto vrijedi i za Uljanik, ali i za Labinšćinu, gdje se najčešće odlazilo po mušku radnu snagu u Posavinu i srednju Bosnu. (M. ĆURIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter