Gandi kao rasist i biseksualac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavljivanje nove biografije Mahatme Gandija u kojoj se oca indijske neovisnosti prikazuje kao biseksualca i rasista podigla je prašinu u njegovoj domovini koja je jucer odlucila zabraniti njezinu prodaju. Narendra Modi, premijer države Gujarata u kojoj se Gandi rodio 1869., naredio je zabranu knjige Josepha Lelyvelda "Velika duša: Mahatma Gandi i njegova borba s Indijom".

"Lelyveldov opis Mahatme Gandija zaslužuje prezir", rekao je Modi na svom blogu. "To se ne bi smjelo dopustiti ni pod kakvom izlikom. Vlada u Gujaratu vec je odlucila da ce zabraniti knjigu u cijelosti", dodao je.

Nova Gandijeva biografija objavljena je u utorak u Sjedinjenim Državama, ali u Indiji još nije izašla. Indijski mediji u utorak su se pobunili protiv knjige pošto je britanski dnevnik Daily Mail izašao s naslovnicom: "Gandi napustio ženu da bi bio s ljubavnikom", a Daily Telegraph je, dajuci kratak pregled knjige, istaknuo da je Gandi "imao rasisticka stajališta o južnoafrickim crncima".

Autor biografije, nekadašnji glavni urednik New York Timesa, osudio je pisanje tih listova koji su, istice, iskrivili izjave navedene u njegovoj knjizi, napose njegovo razmišljanje o vezi Gandija i njemackog arhitekta židovskog podrijetla Hermanna Kallenbacha.

"Ne mislim da je Gandhi rasist i biseksualac. Rijec 'biseksualac' se uopce ne spominje u knjizi", reagirao je Lelyveld priopcenjem. Gandi je živio u Johannesburgu s Kallenbachom gotovo dvije godine prije nego što je napustio Južnoafricku Republiku i vratio se u Indiju 1914. godine.

Knjiga "Gandi: Gola ambicija" koju je lani objavio jedan britanski povjesnicar bacila je novo svjetlo na privatni život indijskog velikana, otkrivši kako ga njegov poznati zavjet apstinencije nije prijecio da leži uz obnažene žene i da stjece neobicna seksualna iskustva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter