Galtarossini šareni duhovi šire dobro raspoloženje


Novigradski muzej Lapidarium i galerija Rigo ugošćuju izložbu Anne Galtarossa, nastalu u suradnji s galerijom Studio La Citta iz Verone, kojom se ova talijanska umjetnica prvi put samostalno predstavlja u Hrvatskoj. Radi se o instalaciji pod nazivom "Duhovi/Fantasmi", koju čini pet neobičnih mobilnih skulptura, taktilno i koloristički intenzivnih, nastalih na tragu autoričinog bavljenja spiritualnim temama te građenjem objekata uporabnim predmetima i materijalima iz svakodnevice.

Annini se duhovi poput ogromnih, raskošnih, kičastih grozdova spuštaju sa stropa i polagano se vrte, pokretani tihim i nevidljivim elektromotorima, otkrivajući mnogobrojne detalje od kojih su sazdani, šireći ugodu, veselje i dobro raspoloženje. Svaki od njih ima definiranu osobnost i naziv prema boji koja u njemu dominira - narančasti, zeleni, crveni, žuti i ružičasti.

Posjetiteljima je uz njih teško ne osmjehnuti se, a mnogi su se s tim živopisnim bićima i fotografirali. Izložbu je sinoć otvorila ravnateljica Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica muzeja u čijem sklopu djeluje i galerija Rigo.

Autorica, iako je to žarko željela, nije bila u mogućnosti prisustvovati. Trenutno se nalazi u New Yorku, gdje živi i radi, periodično se vraćajući u svoju Veronu, odnosno San Pietro Incariano. No, na neki je način ipak među publikom, kojoj upućuje simpatičan videopozdrav projiciran u galeriji uz Zeleni duh.

Annu je publika u Novigradu već imala prigodu upoznati prošle godine, kad je u sklopu Festivala vizualnih umjetnosti Arterija gradskim ulicama prošetalo njeno divovsko šareno čudovište iz Castelvecchija, dok je izloge Velike ulice oživila ukrasivši ih "bakinim torbicama" (Le borsette della nonna).

Izložbu je moguće pogledati do 1. studenog. Prije njenog zatvaranja, kojemu će prisustvovati i autorica, zainteresirana djeca i odrasli moći će u radionici pod njenim vodstvom naučiti kako napraviti svog duha. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter