Galižanski učenici i dalje bez besplatnog prijevoza

Roditelji 35 galižanskih učenika morat će plaćati mjesečnu kartu 230 kuna (D. ŠTIFANIĆ)
Roditelji 35 galižanskih učenika morat će plaćati mjesečnu kartu 230 kuna (D. ŠTIFANIĆ)

Nezadovoljni pulskom gradskom odlukom kojom su učenici viših razreda Osnovne škole Galižana zato što imaju prebivalište izvan Pule izgubili pravo na besplatni prijevoz u OŠ Veli Vrh, roditelji 35 galižanskih učenika sazvali su sinoć sastanak u Galižani. Prisustvovali su predstavnici gradova Pule i Vodnjana, a nije se odazvao nitko iz vodstva Pulaprometa i OŠ Veli Vrh, iako su bili pozvani.

U ime svih roditelja Šemsa Zaimović istaknula je da se prema ovogodišnjem pulskom Programu javnih potreba društvenih djelatnosti, koji uključuje i troškove prijevoza učenika, oni podmiruju iz decentraliziranih sredstava državnog proračuna.

"U programu su iskazani i komparativni pokazatelji osnovnih škola čiji je osnivač Grad Pula, i to prema broju učenika, broju razrednih odjeljenja, smjenama i produženom boravku. Iz toga je jasno da je kriterij za podmirivanje troškova prijevoza broj učenika, a ne njihovo prebivalište.

Time se diskriminiraju učenici iz Galižane u odnosu na učenike s područja grada Pule, jer ako su programom predviđena sredstva za prijevoz učenika osnovnih škola, tada besplatan prijevoz ostvaruju svi, a ne pojedinci," navela je Zaimović.

Podsjetila je i na odredbu Zakona o odgoju i obrazovanju prema kojoj je osnivač dužan osigurati prijevoz učenicima predmetne nastave koji imaju adresu stanovanja udaljenu od škole najmanje pet kilometara. "Dakle, djeca osnovnih škola pa tako i naša, imaju pravo na besplatan prijevoz što je Zakonom propisano," navela je zahvalivši Gradu Vodnjanu što je ipak izdvojio sto kuna za kartu po učeniku mjesečno.

"Odlučili smo izaći u susret roditeljima iako nismo osnivači škole, a tih sto kuna mjesečno je za ovu školsku godinu, no radi se o problemu koji će trajati. Kriza je, a ova stavka ne postoji u proračunu te je krajnji cilj da OŠ Galižana pripadne Vodnjanu.

Ove godine je osam učenika iz petog razreda OŠ Galižana otišlo u OŠ Vodnjan i Istarska županija im pokriva prijevoz, rekla je pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Vodnjanu Nensi Giachin Marsetič. Pozvala je roditelje da Gradu Vodnjanu do kraja mjeseca dostave broj tekućeg računa na koji će im se isplaćivati mjesečna subvencija.

Roditelji su komentirali da su trebali biti ranije obaviješteni o pulskoj Odluci, a ne tek početkom školske godine kad su već kupili knjige, različite od onih koje koriste u OŠ Vodnjan pa ne mogu sada preseliti djecu u drugu školu.

"Neki roditelji nemaju novca da plate mjesečnu kartu. Ja ne radim, žena mi radi sezonski, jedno dijete mi ide u OŠ Veli Vrh, drugo u srednju školu pa vas molim da se dogovorite oko prijevoza jer autobus ionako vozi", komentirao je jedan otac.

Pročelnik za društvene djelatnosti u Gradu Puli Erik Lukšić ustrajao je pak u stavu da, prema zakonskim odredbama učenici iz OŠ Galižana u višim razredima trebaju prijeći u OŠ Vodnjan jer im je to najbliža škola te bi im tako prijevoz osigurala Istarska županija.
 
Lukšić je pak obećao roditeljima da će pokušati do kraja mjeseca naći s Pulaprometom neko rješenje za ovu školsku godinu budući da su svi roditelji bili suglasni da im je mjesečna karta od ukupno 230 kuna preskupa unatoč sufinanciranju Grada Vodnjana. (Piše Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter