Galižanska Fešta od puži: U pripremi 40 kila "čoka"

Lani su sve pripremljene porcije 'čoka' s palentom brzo rasprodane (Arhiva/M. ANGELINI)
Lani su sve pripremljene porcije 'čoka' s palentom brzo rasprodane (Arhiva/M. ANGELINI)

Trka na tovarima, penjanje na zamašćeni stup i priprema puževa s palentom, središnji su dio programa Fešte od puži - Festa delle cioche - koja se u petak održava u Galižani. Fešta, u režiji galižanske Zajednice Talijana i NK Galižane, Grada Vodnjana i njegove Turističke zajednice, ima i novosti među kojima su prezentacija mini uzgajališta puževa koja će se moći pogledati cijeli dan, od 8.30 do 22 sata. Program fešte predstavili su danas zamjenica vodnjanskog gradonačelnika Luana Moscarda Debeljuh te Diriana Delcaro Hrelja i Pietro Demori iz galižanskog ZT-a u ime domaćina te direktorica TZ-a Morena Smoljan Makragić i gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Naručili smo 40 kilograma puževa, a porcije s palentom će se prodavati po cijeni od 30 kuna. Dio prihoda utrošit ćemo na nešto što je korisno za selo, samo još treba odlučiti što će to biti, rekla je Delcaro Hrelja. S tolikom količinom puževa, koje Galižanci u dijalektu zovu "čoke" (cioche) i od kojih će šugo praviti galižanske žene, moguće je pripremiti 650 porcija. Tako je bilo i lani kada su prodane do zadnje.

Program fešte počinje biciklijadom u 8 sati, na kojoj očekujemo stotinjak sudionika, s kraćom stazom od pet i dužom od 20 kilometara. Start je na Velikom trgu, a sudjelovanje je besplatno, rekle su Moscarda Debeljuh i Smoljan Makragić.

U 8.30 u ZT-u otvara se mini uzgajalište puževa na kojem će posjetitelji moći vidjeti kako izgleda farma u malom, što je potrebno za takvu investiciju i slično. Novost je i likovna radionica za djecu u mjesnom odboru, s temom puža, a radovi će biti izloženi od 20.30 u ZT-u. U 10 sati otvara se fotoizložba Deana Durina "Sconfinando" u ZT-u, a moći će se pogledati do 22 sata.

Sveta misa održat će se u 11 sati, u 17 nastupaju pulske mažoretkinje, u Ulici M. Della Vedova otvara se izložba Kreativne ruke. Trka na tovarima starta u 18 sati s trga, a natjecanje u penjanju na zamašćeni stup - albero della cuccagna - u 19 sati. Od 20 sati počinje priprema palente s puževima, od kada će se u ZT-u održavati Istragourmet na kojem nastupaju domaći proizvođači autohtonih proizvoda.

Na plesnoj večeri na trgu i na rukometnom igralištu od 21 sat nastupaju trio Vali, Aurora i duo Remi. U 23 sati bit će izvlačenje lutrije Zlatni puž u kojoj sudjeluju svi oni koji kupe porciju puževa s palentom, a nagrada je umjetnički rad "Veliki puž" Igora Fabrisa. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter