Galižanska dobiva nogostup i oborinsku odvodnju


Danas, osim gradnje prometne i komunalne infrastrukture u pozadini bivše tvornice Badel, o čemu smo već pisali, počinje i rekonstrukcija Galižanske ceste u Fažani, i to od raskrižja s Ulicom Matije Vlačića do kraja građevinskog zemljišta.

Prema riječima načelnika Općine Fažana Radomira Koraća, tim se zahvatom ne rješava samo pitanje prometne sigurnosti na Galižanskoj kao izuzetno frekventnom pravcu bez nogostupa, već i ozbiljni komunalni problemi.

- To je i prilaz novom groblju iz smjera Fažane, na kojem je potreban nogostup, a ovom će se rekonstrukcijom napokon u tom dijelu naselja izgraditi i oborinska odvodnja kojom se rješava plavljenje mjesta za obilnih oborina, rekao je Korać.

Uz nogostup i odvodnju taj će dio Galižanske ceste dobiti i kompletno novu prometnu površinu te unaprijeđenu javnu rasvjetu. Investicija je to vrijedna oko milijun i pol kuna, a tvrtki Cesta iz Pule, najpovoljnijem ponuđaču s natječaja, dan je rok od 75 dana za završetak radova. Nadzor nad radovima provodit će pulsko poduzeće Cardo & Decumanus.

Dok se građevinski zahvati na sjeveru Fažane kod Badela neće bitnije odraziti na promet, s obzirom da se ta takozvana "Cesta 2" nalazi izvan važnijih pravaca, vozači će u narednih par mjeseci na Galižanskoj morati uložiti dodatni oprez. Ta cesta, zapravo jedna od mjesnih ulica s obiteljskim kućama, ujedno je i žila kucavica, ulaz u Fažanu koji je povezuje s Vodnjanskom cestom i preko nje glavnim prometnim pravcima južne Istre. Tim je shvatljivija potreba da se derutni asfalt na vrlo prometnoj trasi tijekom cijele godine, a da o turističkoj sezoni i ne pričamo, zamijeni novim, a pješacima osigura siguran koridor. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter