Galižanci žele sacuvati 30 hektara šume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galižanci traže da se iz podrucja buduceg velikog maslinika Agencije za ruralni razvoj Istre izmedu Vodnjana i Galižane izuzme 30-ak hektara zemljišta da bi se zaštitila dva speleološka objekta te dio šume. U tome ih podržava pulska udruga Zelena Istra koja je zajedno s javnom ustanovom Natura Histrica te speleološkom udrugom Pula mještanima predstavila istraživanja koja su provedena oko jama koje nazivaju Foiba delle Piane i Val dell'Arno.
Naime, Galižanci su pocetkom godine kontaktirali Zelenu Istru da bi pokrenuli istraživanje, a time i zaštitu dviju jama, koje dosad nisu bile evidentirane niti istraživane, cime bi se ujedno mogao spasiti i dio šume oko njih. Galižanac Lino Capolicchio istaknuo je da su prenamjenom šume na podrucju Karinjana u poljoprivredno zemljište, gdje svoj maslinik na 80 hektara podiže tvrtka Oleum Maris iz Pule, izgubili mjesto za ispašu svojih domacih životinja, šumu za sjecu drva, vrijedno stanište šparuga te divljaci. Ne želi da se slicno dogodi i s podrucjem preko Vodnjanske ceste gdje bi se prema njemu od 200-tinjak hektara prenamijenjenog zemljišta u državnom vlasništvu za sadnju maslina trebalo sacuvati 30-ak hektara šume.



Irena Burba iz Zelene Istre kazala je da su na osnovi dojave kontaktirali pulsku speleološku udrugu koja je jame istražila. Potom su direktoru AZRRI-ja Gracijanu Prekalju obrazložili vrijednost ovih objekata te predložili da se sacuva dio šume oko njih te staništa, mikroklima i cijeli ekosustav. Izvješca o istraživanju dostavljena su i Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture, AZRRI-ju i Naturi Histrici. Uprava za zaštitu prirode ih je temeljem toga i evidentirala.
Slavko Brana iz Nature Histrice rekao je da su prema važecem zakonu o zaštiti prirode svi speleološki objekti u vlasništvu države te da onima na podrucju Istre upravlja ta ustanova. Zakonom su zašticeni, a kazne za one koji ih oštecuju ili uništavaju krecu se od sedam do 30 tisuca kuna za fizicke, odnosno od 25 do 200 tisuca kuna za pravne osobe.

Okupljenim mještanima nacrte jama predstavio je Matej Mirkac iz speleološke udruge. Foiba delle Piane je mala krška jama dubine 16 metara, skromno ukrašena sigama. Val dell'Arno je pecina s jamskim ulazom dubine 23 metra, a morfologijom i zašticenom pozicijom u vrtaci obrasloj grabom mala je oaza vlage te sklonište i stanište mnogim životinjama. Mirkac je kazao da na ulazu u pecinu rastu zakonom zašticene biljke te da bi se promjenama u objektu ili njegovom nadzemlju promijenili mikroklimatski uvjeti koji bi doveli dio uništenja staništa.


Podijeli: Facebook Twiter