Galižanci ne žele medicinski otpad u svom dvorištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dopuna uvjeta gradnje u industrijskoj zoni Galižane, koja ukljucuje mogucnost privremenog skladištenja opasnog otpada na toj lokaciji, dio je prijedloga ciljanih izmjena Prostornog plana uredenja grada Vodnjana, o kojem je nedavno provedena i 15-dnevna javna rasprava.

Ta je odredba u Galižani izazvala buru negodovanja jer bi se takav otpad skladištio u buducem reciklažnom dvorištu galižanske zone, gdje sada djeluju pretežno obrtnici.

Kako stoji u prijedlogu, "do stvaranja uvjeta za gospodarenje opasnim otpadom unutar zone Galižana planira se reciklažno dvorište sa skladištem za neopasan otpad.

Nakon stvaranja uvjeta za uspostavu djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom, donošenjem novog Zakona o otpadu moguce je na istoj lokaciji planirati primarnu obradu i privremeno skladištenje opasnog otpada".

Buduci da je Grad Vodnjan prije dvije godine prodao parcelu u poduzetnickoj zoni pulskoj tvrtki Ekoplanet, koja se bavi zbrinjavanjem medicinskog, infektivnog te drugog opasnog i neopasnog otpada, a otpad ce tamo i skladištiti, Galižanci smatraju da ce im to ugroziti zdravlje.

Mještani su stoga pokrenuli peticiju protiv odlaganja opasnog otpada, a dosad je prikupljeno 300-tinjak potpisa koje su predali Gradu Vodnjanu.

Otvoreno pismo protiv odlaganja medicinskog otpada, poput korištenih igala, gaza ili lijekova kojima je istekao rok trajanja, u ime mještana Galižane na protekloj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeca procitao je nezavisni vijecnik iz Galižane Valter Šimunovic.

U pismu je istaknuto da se galižanska industrijska zona, u kojoj radi velik broj mladih mještana, nalazi u neposrednoj blizini stambenih podrucja.

- U toj zoni djeluju dva pekarska obrta koja proizvode kruh i pekarske proizvode za velik dio Pule i okolna mjesta. Izgradnja takvog objekta u blizini prehrambene industrije potpuno je neprihvatljiva, nelogicna i nehigijenska, dio je pisma procitanog na sjednici.

"Gradani Galižane zabrinuti su za normalan i zdrav buduci život njih samih i njihovih potomaka, kao i za rast biljaka i poljoprivredu, što su potvrdili svojim potpisima u peticiji te zahtijevaju izmjenu tog dijela Prostornog plana, odnosno izmjenu planirane gradnje odlagališta te vrste", navode u pismu.



Buduci da je pitanje o mogucnosti odlaganja opasnog otpada u Galižani postavila i vijecnica Luana Moscarda Debeljuh (IDS), gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic pojasnio je da je ciljanim izmjenama Prostornog plana Vodnjana, koje su u tijeku, medu ostalim u poduzetnickoj zoni Galižane predvideno skladištenje sanitetskog otpada.

Zbog toga su, dodaje, zabrinuti Galižanci, njih oko 200, tijekom javne rasprave uputili pisanu primjedbu. Istaknuo je da ce u Galižani takav otpad skladištiti tvrtka Ekoplanet sa sjedištem u Puli koja ima dugogodišnje iskustvo u radu.

- Ekoplanet prikuplja medicinski otpad po ambulantama opce prakse i stomatološkim ordinacijama. Da nema te prakse, takav otpad bacao bi se u prirodu. Radi se o ozbiljnoj tvrtki sa svim potrebnim certifikatima. Kao gradonacelnik necu nikad dozvoliti da se tu sagradi objekt za opasan otpad, rekao je Vitasovic.

Tvrtka, objasnio je, dovozi otpad u skladište u hermeticki zatvorenim posudama, gdje se on potom stavlja u vece posude i odvozi u Rijeku pa u spalionicu u inozemstvo.

- Ekoplanet ima dugogodišnje iskustvo u toj djelatnosti. Da se radi o otpadu sumnjivog porijekla, ne bi bilo dozvoljeno njegovo transportiranje u Europsku uniju jer se on spaljuje u Becu. Svatko zainteresiran može ici na Ekoplanetovu web stranicu i informirati se, a mi cemo s njima organizirati prezentaciju u Galižani. Devedeset posto tvrtki u poslovnoj zoni Galižane zagaduje više nego ta tvrtka, kaže Vitasovic.

Iako je vec provedena javna rasprava, dodao je, prezentaciju o odlaganju otpada Grad i Ekoplanet organizirat ce u Galižani, s cime se složio i Šimunovic.

- Nikad ne bih dozvolio da se gradani dovedu u opasnost i poštovat cemo njihovu volju. Zato je i provedena javna rasprava, nemamo što skrivati, spreman sam stati pred gradane i objasniti im o cemu se radi. Ako gradani ne žele, to odlagalište nece biti ovdje, ali neka vide o cemu se radi i neka se odluce pa cemo, ako je potrebno, iz Prostornog plana maknuti taj dio, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter