Galižana: Zajednica Talijana od ljeta u novom ruhu

Najveći građevinski zahvat je dogradnja kata  (D. MEMEDOVIĆ)
Najveći građevinski zahvat je dogradnja kata (D. MEMEDOVIĆ)

Gradilište zgrade Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" u Galižani, koja se rekonstruira i dograđuje, danas su obišli predstavnici galižanske Zajednice Talijana, Talijanske unije predvođeni predsjednikom Izvršnog odbora Mauriziom Tremulom, dogradonačelnica Vodnjana Luana Moscarda Debeljuh te delegati izvođača radova, pazinske tvrtke Vladimir Gortan i pulske tvrtke ARH 2000, koja vodi radove.

Adaptacija sjedišta Zajednice započela je u siječnju ove godine i "teška" je 181,5 tisuća eura, odnosno 168 tisuća za rekonstruiranje zgrade, koje izvodi "Vladimir Gortan" te 13,4 tisuće eura za vođenje radova, koje obavlja tvrtka ARH 2000 iz Pule. Suradnja sa izvođačem radova je vrlo dobra, rekao je Tremul, a Talijanska unija kao investitor, osim u Galižani, s tom tvrtkom surađuje i u drugim mjestima te se radovi vrlo kvalitetno obavljaju. Dodao je da se pri rekonstrukciji zgrade poštuju i svi standardi energetske učinkovitosti jer je vrlo bitan i ekološki aspekt.

Predsjednica galižanskog ZT-a Moira Drandić rekla je da zgrada nije cjelovito obnavljana od 1948. godine, kad je Zajednica osnovana. Galižanski ZT ima, među ostalim, dramsku skupinu, zbor, folklornu i ritmičku te literarnu i druge grupe, kao i pomladak. Usto, Grad Vodnjan dozvolio je Zajednici za njihove aktivnosti korištenje prostora Mjesnog odbora tijekom rekonstrukcije. Također, galižanski ZT ima i druga ulaganja pa je nabavio klimatizacijski uređaj za kapelicu na groblju, dodala je.

Uz galižansku Zajednicu Talijana, tvrtka "Vladimir Gortan" u suradnji s Talijanskom unijom obnavlja i ZT u Vižinadi, a uskoro će biti prezentirano i gradilište sportske dvorane pored osnovne škole u Bujama. Lani su rekonstruirani ZT-i Višnjana i Tara, a obnovljen je još ZT u Rovinju te škola "Bernardo Benussi", dok će tijekom ljeta uslijediti adaptacije u pulskoj te umaškoj talijanskoj školi, najavio je direktor tvrtke Milan Damijanić. Dodao je da će galižanski objekt, iako je rok osam mjeseci, biti završen prije roka, vjerojatno u lipnju.

O tehničkom dijelu radova u Galižani govorila je arhitektica Vesna Gojak iz tvrtke ARJH 2000 navodeći da se dogradnjom jednog kata dobiva sala za izložbe te jedan ured i sanitarni čvor, a obnovit će se i krov, fasada, postaviti nove instalacije, uključujući centralno grijanje, umjesto drvene postavlja se vanjska PVC stolarija, mijenja se unutarnja stolarija, a sve prostorije će biti uređene i oličene, uključujući glavnu dvoranu u prizemlju. (P. LUKEŽ)

    


Podijeli: Facebook Twiter