Galižana: Delicije od puževa privukle gurmane


Fešta od puži u Galižani okupila je i ove godine brojnu publiku koja je večeras uz raznovrsne programe mogla uživati kušajući puževe (cioche), koji su dio tradicionalne gastronomije galižanskog područja.

Puževi su bili središnji dio cjelodnevnog programa okrunjenog kulinarskim showom na Velikom trgu organiziranim u suradnji obrta Helicikultura iz Matulja i mještana Galižane koji su zajedno sudjelovali u pripremi jela. Četiri vrste jela od puževa s prilogom potom su podijeljene zainteresiranim okupljenim gurmanima.

Fešta je počela već u ranim jutarnjim satima biciklijadom koja je startala na Velikom trgu. U sportskom dijelu programa uslijedio je susret članova motokluba Vespa klub Istra te ljubitelja vespi koji su se natjecali u sporoj vožnji i snalaženju na vespama, a jutarnji dio manifestacije završen je misom.

Poslijepodne su stigli ljubitelji starijih limenih ljubimaca pulskog oldtimer kluba Histria, a održana je i utrka na tovarima te tradicionalno penjanje na zamašćeni stup.

Za vrijeme trajanja fešte bila su otvorena i vrata crkvi u Galižani i to Sv. Just, Sv. Rok i crkva bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. U crkvi sv. Justa bila je priređena izložba učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule.

Manifestaciju su organizirali članovi Zajednice Talijana Galižane, Nogometnog kluba Galižane, TZ-a Vodnjana i Grada Vodnjana. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter