Galeristi Artexchangea osnovali udrugu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivanje UGA-e, Udruge galerista Artexchangea, pokrenuto je u sklopu 5. istarskog sajma umjetnina koji se održava u staroj tvornici duhana u Rovinju, a na kojemu se predstavljaju sljedece galerije - CVU Batana i Heptagon iz Rovinja, Alvona iz Labina, Marin iz Umaga, Contra iz Kopra, Cvajner, Milotic i Makina iz Pule, Kopart i SIZ iz Rijeke, Kranjcar i Laval Nugent iz Zagreba, Lang iz Samobora, Obalna galerija iz Pirana, galerija Plevnik - Kronkowska iz Celja, Zlati Ajngel iz Varaždina i Žula iz Maribora.

Za predsjednika udruge izabran je Darko Sacic, potpredsjednici su Vinko Šaina i Gorka Ostojic Cvajner, a tajnica Iva Gašparic Žikovic. Kako piše i u statutu, koji su jucer galeristi izglasali, udruga je osnovana u cilju zajednickog djelovanja i prezentiranja galerija i ostalih zainteresiranih za galerijsku struku u Hrvatskoj i inozemstvu. Ciljevi su i promicanje, razvitak i unaprjedenje djelatnosti kojom se galeristi bave.

Od djelatnosti udruge posebno je istaknuta regionalna suradnja, kao i medunarodna i lokalna razmjena iskustava, programa, zajednicke prezentacije i organiziranje na tržištu.

Iako je u krizna vremena prodati umjetnicko djelo gotovo nemoguca misija, galeristi se ne predaju pa je osnivanje udruge korak dalje u njihovoj suradnji i boljem pozicioniraju i sredivanju tržišta umjetnina. Utjecanje na normativnu regulativu tržišta umjetnina stoga je jedna od djelatnosti udruge, a predložit ce i normiranje odnosa autor-galerija-društvena sredina.

U skladu s mogucnostima izdavat ce se publikacije vezane uz tematiku udruge te provoditi niz aktivnosti koje ce doprinijeti dignitetu struke kroz organizaciju produktivne i fer komunikacije izmedu autora umjetnickih djela i konzumenta umjetnosti.

U sklopu sajma sinoc je otvorena i izložba Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koja predstavlja novije radove pojedinih suvremenih umjetnika koji su bili ili ce biti izloženi na nekoj od tematskih, problemskih ili samostalnih izložbi MSUI-ja.

Elvis Berton, Tea Bicic, Iva-Matija Bitanga, Gordana Bralic, Boris Bucan, Egidio Budicin, Eros Cakic, Matija Debeljuh, Sebastijan Dracic, Eugen Feller, Iva Gašparic Žikovic, Ivo Gattin, Nina Ivancic, Nikolina Ivezic, ?orde Jandric, Paulina Jazvic, Fulvio Juricic, Duje Juric, Željko Kipke, Julije Knifer, Branko Kolaric, Alem Korkut, Davor Krelja, Igor Kuduz, Korana Lukic Šuran, Bane Milenkovic, Marina Orlic, Andi Pekica, Davor Rapaic, Nikola Ražov, Igor Roncevic, Denis Sardoz, ?uro Seder, Sanja Simeunovic Bajec, Borut Skok, Damir Sokic, Silvo Šaric, Vedran Šilipetar i Leo Vukelic imena su autora cija se djela izlažu u sklopu ove izložbe.

Sajam, ciji su glavni organizatori Pucko otvoreno ucilište u Rovinju i Muzej suvremene umjetnosti Istre, koji djeluje kao izvršni producent, može se razgledati još danas do 20 sati te sutra od 10 do 13 sati. (Napisala i snimila Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter