Galeriji Poola otvorena izložba radova Igora Taritaša

Igor Taritaš: Teksturom koja  imitira zemlju i to propadanje htio sam pokazati siromaštvo koje me dirnulo (Z. ANGELESKI)
Igor Taritaš: Teksturom koja imitira zemlju i to propadanje htio sam pokazati siromaštvo koje me dirnulo (Z. ANGELESKI)

"Igor Taritaš ima 29 godina, a radi umjetnost koja je vrlo, vrlo zrela i ne bi se nikad reklo da je proizvod tako mladog autora. Igorovo slikarstvo ima dozu metafizičnosti i prolaznosti čovjeka kao fizičkog bića i kao duhovne cjeline", rekao je Bojan Šumonja otvarajući preksinoć u ime domaćina u Galeriji Poola samostalnu izložbu radova Igora Taritaša pod naslovom "Iluzija realnog prostora".
 
Njegove radove voditelj Galerije Poola prvi je put vidio na Bijenalu slikarstva prije dvije godine i odmah su mu upali u oko, i to zato što je Taritaš predstavnik, kolokvijalno rečeno, iluzionističkog slikarstva, koje je u odnosu na ono uobičajeno obogaćeno layerom materičnosti i strukture.
 
- On se u svom slikarskom procesu služi i neslikarskim metodama: on grebe, struže, kopa po materijalu. Zato je i većina ovih slika nastala na medijapanu, koji daje mogućnost materičnosti, a koju ne može dobiti na platnu, pojasnio je Šumonja.
 
Taritaš slika napuštene prostore u urbanom i ruralnom području, a u stvaralačkom postupku prvo 'ispuca' fotografije, zatim ih obrađuje u fotoshopu da bi, kad je zadovoljan predloškom, to prenio slikarskim postupkom na podlogu.
 
Autor dolazi iz mjesta Hercegovac kod Garešnice i vrlo rano se etablirao na hrvatskoj likovnoj sceni. Završio je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. Ante Rašića, a ovo je njegova deseta samostalna izložba. Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u i Australiji, a nedavno je izlagao u 
prestižnoj galeriji 2CforART u Salzburgu.
 
- Nedavno sam otišao raditi u jedno selo kod Slavonskog Broda. Tamo je katastrofa. Ljudi ne preživljavaju. Poljoprivreda je uništena. I baš sam s tom teksturom koja imitira zemlju i to propadanje htio pokazati to siromaštvo, taj težak život koji me dirnuo, kazao je Taritaš, kojeg smo fotografirali upravo ispred tog rada.
 
Studirajući u Zagrebu, veli, kad bi dugo bio u tom gradu, nedostajalo mu je selo, a sad kada je završio Akademiju, nedostaje mu Zagreb. Stalno je između ta dva svijeta i zato na slikama traži tu usporedbu. Izložba je otvorena do 28. travnja. (Z. ANGELESKI)
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter