Galerija Poola: Ljiljana Vlačić - između dva svijeta

Izložba će biti otvorena do 29. studenog (D. MEMEDOVIĆ)
Izložba će biti otvorena do 29. studenog (D. MEMEDOVIĆ)

Poetskim govorom labinskog boema Valenta Vihteliča Zdravčija u galeriji Poola, otvorena je izložba "Od Labina do Afrike… od Afrike do Labina" akademske slikarice Ljiljane Vlačić.

Između mnogih radova, inspiriranih istim egzotičnim iskustvom života u Africi, autorica je izložila trinaest slika različitih formata u kombiniranoj tehnici, nastalih u razdoblju  od 2005. do sada.

Nježne koliko i energične, oslobođene predmetnog, slike plijene čistoćom dojma. Važan je izbor boje, njenih tonova, svjetlo. Nanosi,  slojevi, plohe, tekstura, zemlja. Upisana je riječ, nit, intima put-opisa. Jednostavnost, ravnoteža i mir ujedno su obilje. Između dva svijeta, dvije kulture, dolaska i odlaska, osvita i tmine, bogata aktivnosti psihe niže moći: sanjanja, želje, težnje, očekivanja. Duhovni trag i upliv tog iskustva "na putu", u uvijek ne podudaranju, u razlici, na slikama postaju nutrina koja zrači, ozaruje, otkriva. Rastojanje i blizina nisu određeni dimenzijama prostora. Relacije su to vremena, a "vrijeme je u duši". Tek u živom iskustvu "Drugog", u "Zbližavanju", otvara nam se dakle "Svijet" iz svog korijena. Pod istim zvijezdama, "costellazioni dei sogni". Mjesto je ljubav.

Izložba se može razgledati do 29. studenog.  

Ljiljana Vlačić rođena je 1970. u Puli. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji u klasi prof. Umberta Borelle. Izlagala je na više samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dugo godina je živjela i stvarala u Zimbabveu. Trenutno, do sljedećeg odlaska, ponovno živi i radi u Labinu. (S. Tuškan; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter