Galerija Pet kula vapi za obnovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje izložbe Fulvia Juricica u galeriji Pet kula nije moglo proteci bez sumnjicavih pogleda na pukotine po zidovima galerije i neugodnu na škripu podnih dasaka po kojima su se kretali posjetitelji. Iako se radio o jednoj iznimno zanimljivoj likovnoj izložbi pozornost posjetitelja privlacila je nažalost i neugledna galerija. Iako se radi o kultnom prostoru suvremene hrvatske likovne umjetnosti u kojem su 1970-ih i 80-ih godina održavali Motovunski likovni susreti na kojima se tih godina stvarala naša suvremena umjetnost. Vrijedna djela nastala u to vrijeme danas su pohranjena uglavnom u Muzeju grada Pazina, a dio slika izložen u javnim prostorima.

Pred skoro dvije godine, nakon provedenog javnog natjecaja, tadašnje motovunsko poglavarstvo odlucilo je galeriju Pet kula dati u zakup Fondaciji »Miroslav Šutej«. U meduvremenu je izraden projekt obnove i raspisan natjecaj za izvodenje radova. Nažalost morao je biti poništen, jer je za tu namjenu bilo osigurano 700 tisuca kuna, a potencijalni su izvodaci tražili 1, 2 i dva milijuna kuna. Opcina Motovun u ovogodišnjem proracunu za obnovu galerije planirala je 450 tisuca kuna, no taj je iznos namijenjen uredenju prostora u renesansnoj kuli iznad ulaza grad. U njemu je do nedavna bila postavljena izložba oružja iz fundusa Muzeja Grada Pazina, a buduci da je oružje pohranjeno u deopima pazinskog Kaštela prostor na katu kule ostao je prazan.

Opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec smatra kako je najbolje da se galerija ureduje usporedno sa zapadnim dijelom komunalne palace u kojoj je najvecim dijelom i smještena. Motovunska komunalna palaca najstarija je romanicka profana zgrada u Istri. Arheolog Marino Baldini kaže da njeni poceci datiraju u 6. stoljece, stoga nitko ne zna što ce se konzervatorima i javnosti otkriti kad se sa starih zidova unutrašnjosti galerije skinu naslage žbuke. Konzervator Ivan Matejcic napravio je projektni prijedlog obnove zapadnog procelja kojim je obuhvaceno otvaranje romanickih bifora zazidanih u jednoj od dogradnji komunalne palace tijekom minulih stoljeca. Pride li se realizaciji Matejciceva projekta unutrašnjost galerije dobila bi zacijelo drugaciji izgled nego što je predviden postojecim projektom. Stoga ce se i njega, u tom slucaju, morati promijeniti.

Bez obzira na sve Galerija Pet kula vapi za obnovom, a u kojem ce se obuhvatu i obliku izvršiti dogovorit ce i precizirati strucnjaci. Projekt obnove procelja komunalne palace prijavljen je Ministarstvu kulture RH i Regiji Veneto, koja je vec odobrila 15 tisuca eura. No, vrijeme pocetka i trajanje obnove ipak odredit ce novac. Dok se sve to ne ostvari ljubitelji likovnih umjetnosti morat ce u ovom, istini za volju, prilicno neuglednom prostoru i dalje prisustvovati iznimnim i vrijednim kulturnim dogadajima. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter