Galerija Orsola - Iza urbanog horizonta, Šutka

Slavica Isovska u Gradskoj galeriji Orsola
Slavica Isovska u Gradskoj galeriji Orsola

"Iza urbanog horizonta, Šutka" naziv je izložbe fotografija kojom se Slavica Isovska, fotografkinja iz Kopra, do polovice veljače predstavlja u bujskoj Gradskoj galeriji Orsola.

Izloženi su radovi nastali u romskom naselju Šutka kraj Skopja, u Makedoniji, i diplomski su rad ove apsolventice na Višjoj strokovnoj šoli Srečka Kosovela u Sežani. Isovska se fotografijom bavi već dugi niz godina, s posebnim interesom za dokumentarnu i umjetničku ekspresiju, dosad je ostvarila nekoliko samostalnih i sudjelovala na više kolektivnih izložbi, članica je Udruge fotografa Istre, a za svoja je ostvarenja višestruko nagrađivana.

Bujsku izložbu otvorio voditelj programa Orsole Slađan Dragojević, o autorici je govorila magistrica fotografije i profesorica na Višjoj strokovnoj šoli Srečka Kosovela Jasna Klanšičar, a radove je okupljenima približio likovni kritičar Eugen Borkovsky, autor teksta pratećeg kataloga.

- Slavica Isovska uzima ljudsko kao temu za fotografski zapis. Ali, ona pronalazi neuobičajeno, začudno ljudsko. Svojim radoznalim objektivom ona stvara album na tragu dnevničkog zapisa. Ovjekovječuje trenutak atmosfere ili lik s kojim sklapa konvenciju. Rezultat je više negoli dokument.

Na radovima čitamo cijeli proces – od pristajanja snimanog do znatiželje snimatelja, od dopuštenja za upad u vrijeme snimanoga ispred objektiva, do žurnog i pažljivog lovca na trenutak s druge strane kamere. Činjenica psihološke interakcije daje posebnu kvalitetu svjetlosnim zabilješkama. Izraz lica, gesta portretiranih, ambijenti, detalji zahvaćeni okularom nose različite dojmove.

Na lokaciji krade krokije stanja stanovnika neobičnog naselja. Ova krađa, na zadovoljstvo kradljivca i pokradenog, biva prenesena na matricu i sažeta u format umjetničkog predmeta, objasnio je Borkovsky. (K. FLEGAR; snimio Goran KOVAČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter