Galerija Makina: Prisjetimo se Trsta i - Ponterossa


Sedamdesetih godina prošlog stoljeća centar Trsta, a posebice štandovi na Trgu Ponterosso, postaju meta kupcima iz Jugoslavije koji svake subote ili za produženi vikend na Dan Republike, 29. studenog, preplavljuju ulice automobilima, vrećicama i paketima najrazličitijih proizvoda; od prehrambenih, odjevnih preko elektromaterijala, auto-dijelova do igračaka za djecu. Generacije su kupovale u Trstu svečanu odjeću, onu za posebne prilike i/ili materijale za vjenčanice, kakav predmet, više ili manje zlatan.

Izložba fotografija i sjećanja "Ponterosso / Memorie" u organizaciji Udruge u kulturi Cizerouno i u suradnji s Centrom za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i Galerijom Makina otvara se sutra, u subotu, u 20 sati u pulskoj galeriji Makina. Izložba nastoji potaknuti sjećanja na shopping stanovnika s područja bivše Jugoslavije, koji je svoj vrhunac doživio 1978. godine na trgovima Trsta. Čini to uz pomoć fotografija, video-prizora, dokumenata i različitog drugog materijala toga vremena, iz arhiva i privatnih kolekcija.

Veliko bogatstvo izgrađeno tih zlatnih godina shoppinga u Trstu podcijenjeno je. Danas nam od prodaje traperica, predmeta želja onog vremena koji su se prodavali u gomilama, ili kave "ispod pulta" po 100 kilograma, ostaje tek pokoji natpis nad nekoć prepunim robnim kućama, poneka fotografija i mnoga sjećanja.

Udruga Cizerouno počela je sakupljati ta sjećanja izložbom koja se dogodila u listopadu 2013. godine u Trstu, a sada se s ovim pulskim izdanjem "Ponterosso / Memorie" obogaćuje novim prizorima, i bit će predstavljena javnosti po prvi put.

Autori izložbe - Wendy D’Ercole, Massimiliano Schiozzi i Nuša Hauser - pozivaju posjetitelje i sve one koji čuvaju predmete, fotografije i sjećanja da ih podijele s njima, i ostave svjedočanstva sa svojih putovanja prema tršćanskim štandovima i dućanima. Upravo je iz tog razloga Galerija Makina, smještena u centru Pule, odabir Centra za nematerijalnu kulturu Istre, čime njezin prostor, uz to što je idealan za izložbeni postav, postaje i mjesto sakupljanja novih dokumenata koji mogu znatno doprinijeti rekonstrukciji kolektivne memorije jednog još uvijek nedovoljno istraženog vremena. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter