Galerija Lamparna: Feniks i srce propituju stvarnost


 Izložba videa i instalacija Špele Pavli i Zorana Pozniča može se razgledati u labinskoj galeriji Lamparna do 29. studenog.

Prema riječima organizatora izložbe igre svjetlošću uz destrukciju forme u fizičkom i značenjskom smislu, (skulptura Feniks) kao i multiperspektivizam, uvođenje novih dimenzija komunikacije, eksperimentiranje s novim formama (video Troje putova) i ono zajedničko, umjetničko propitivanje opstanka svima znane stvarnosti uzrokovanog sveopćim problemom otuđenja, glavni su motiv izložbe dvaju slovenskih autora, Špele Pavli i Zorana Pozniča.

Kako je napisala za popratni katalog kritičarka Sanja Švrljuga "depersonalizacija kao mračna strana globalizacije kolonizira svijest, a sve etičko, duhovno, humanitarno i ne-monetarno postaje marginalno, ukidajući vrijednosti općeljudskog dostojanstva. Pojedinac, putem sveprisutnih, uglavnom elektronskih medija postaje žrtva intenzivne difuzije informacija, slika i zadanih obrazaca življenja, čija je posljedica, najčešće mentalna dezorijentacija, nestabilnost i nesigurnost. Upravo ta stanja čovječanstva, globalno nezadovoljstvo uz propitivanje čovjekove sudbine i njegovog opstanka danas, bila su umjetnička zamisao-vodilja radova 'Troje putova' i 'Fenix'. Sam je autor rekao da je njegov Fenix rođen u vatri, da je to novo biće, "oslobođen svih i svega".

- Srce kao ljubav, srce kao empatija, srce kao osjećaj, srce kao metafora humanosti, srce kao život, ali ipak, na početku 21. stoljeća srce kao mehanička pumpa, srce kao tehnički organ…. Ljudsko ili životinjsko, mehanička sprava za cirkulaciju krvi u tijelu…. Ništa više, i ništa manje…. Život, smrt i rođenje. Troje pojmova, koji su udruženi u međusobnom odnosu, i tako ih treba tretirati, vela Špela Pavli.

Špela Pavli rođena je 1982. godine. Diplomirala je 2008. godine na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, odjel likovnih umjetnosti, u klasi prof. Petre Varl. Trenutno je na postdiplomskom studiju iz područja teorije i filozofije vizualne kulture pri Filozofskom fakultetu u Kopru, pod mentorstvom dr. Aleša Erjavca. Zaposlena je kao kustos u Kulturnom institutu Delavski dom u Trbovlju.

Zoran Poznič rođen je 1959 godine u Trbovlju. Diplomirao je 2007. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje, smjer kiparstvo, a potom magistrirao na odjelu Videa i novih medija s temom "Socijalna struktura i video". Direktor je Kulturnog centra Delavski dom Trbovlje.(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter