Galebovi opsjedaju Porec i otimaju hranu iz ruku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galebovi vec neko vrijeme ne uživaju blagodati ugrožene vrste. Buduci da je zašticena populacija bitno narasla, a izvori hrane se nisu povecali, problem suživota ljudi i ovih ptica postaje sve ocitiji. Na krovovima poreckih zgrada znaju boraviti u stotinama, zalijecu se i uzimaju hranu ljudima na plaži, stvaraju probleme u hotelima jer se okupljaju na bazenima, vade smece iz kontejnera i onecišcuju okoliš.

I dok se u ljetnoj sezoni neki turisti dive galebovima koji slijecu na terase njihovih soba i apartmana, drugi, koji su zbog sendvica ili pizze u ruci postali meta napada ovih predatora, negoduju, ali ostaje cinjenica da broj ovih ptica raste iz dana u dan.

Ove se godine na podrucju od ušca rijeke Mirne do Limskog kanala realizira prvi hrvatski pilot-projekt pod nazivom "Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavca i procjena rizika za zdravlje ljudi" u kojem suraduju Grad Porec, opcine Vrsar, Tar-Vabriga i Funtana te njihove turisticke zajednice, kao i TZ Istarske županije te turisticke tvrtke Plava laguna, Riviera i Maistra.

Ukupan proracun projekta iznosi 140 tisuca kuna. Grad Porec u njemu sudjeluje sa 17 tisuca kuna, a u rješavanje problema ukljucio je i strucne institucije i profesionalce, Veterinarski fakultet u Zagrebu, voditelja odsjeka parazitologije prof. dr. Alberta Marinculica, Veterinarsku ambulantu Porec s voditeljem mr. Brankom Juricem, te u sferu senzibilizacije gradana i edukacije Zdravi grad.



Projekt se temelji na smanjenju populacije galebova podmetanjem lažnih jaja u njihova gnijezda, odnosno humanom pristupu kontrole populacije koja podrazumijeva da se ništa ne poduzima u odnosu na ptice, nego samo na jaja u reproduktivnoj fazi, metoda koja se vec pokazala ucinkovitom u drugim zemljama Mediterana i Velikoj Britaniji.

Smanjenje populacije podmetanjem lažnih jaja

- U vrijeme gniježdenja, od pocetka travnja do sredine srpnja, uzimamo galebova jaja iz gnijezda i zamjenjujemo ih plasticnim. Metoda je preslikana iz Engleske, a pokazala se ucinkovitom jer galebovi nastavljaju ležati na jajima iz kojih se kasnije ne izlegu ptici i tako na humani nacin dolazi do smanjenja populacije. Ove smo godine postavili oko 2.200 lažnih jaja na mjestima gdje se galebovi gnijezde, na otocicima, hridima i krovovima kuca gdje smo dobili informacije od gradana da galebovi rade gnijezda.

Rijec je o pilot-projektu koji je pokrenut upravo zbog velikog broja galebova u Porecu. Galebovi su promijenili staništa i nastanili se na krovovima zgrada, hrane se na smetlištu, traže hranu na terasama restorana i ne biraju sredstva da dodu do nje. Cak tocno znaju kada kamioni dolaze na odlagalište otpada i okupljaju se tamo kako bi pretraživali doneseno smece.



Postali su urbane životinje, veli Juric iz porecke Veterinarske ambulante, koja provodi akciju na terenu. Dodaje kako ce se u sklopu projekta provesti laboratorijska bakteriološka analiza izmeta galebova kako bi se ustanovilo jesu li potencijalni prijenosnici bolesti opasnih za ljude.

- Ovaj je projekt planiran na pet godina i, prema našim saznanjima, vec bi se za godinu dana trebali vidjeti rezultati. Nedavno smo obavili kontrolu i vidjeli da su galebovi prihvatili jaja te ocekujemo manje ptica, veli Juric. (Piše Vedrana HABEREITER)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter