Galebovi nisu krivi za kvarove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri opskrbi Poreca elektricnom energijom cesto dolazi do kvarova, ispadanja iz sustava napajanja i navodnih kratkih spojeva koje uzrokuju ptice. Sada su ceste smetnje i pri osvjetljavanju javnih površina – od toga da pojedine ulice, ili cak kvartovi, danima nemaju rasvjete ili je u funkciji tek po koje rasvjetno tijelo do toga da ulice usred dana izgledaju kao da su pod betlehemskim svjetlom. O cemu se radi, pitali smo u gradskoj upravi.

Sredinom prošle godine, kažu u Gradu, pocele su mjere štednje i u javnoj rasvjeti – od tada se provodi redukcija u svim dijelovima grada gdje je to tehnicki moguce, a prvenstveno na  ulazima u grad i na zaobilaznici te u vecim ulicama u kojima su instalirane svjetiljke jace snage. U gradskim ulicama u blizini kuca javna rasvjeta se ne iskljucuje iz sigurnosnih razloga.

- Problemi prilikom ukljucivanja i iskljucivanja javne rasvjete u nelogicnim dijelovima dana ili noci pojavili su se u prosincu prošle godine, kažu u gradskoj upravi. U suradnji s HEP-om ispitani su signali za ukljucivanje rasvjete i korigirana su odstupanja, no sustav se i dalje ponaša cudno. Slijedila je kontrola MTK-prijemnika na svim podrucjima gdje su zapažene takve pojave. Ispitivanje nije dovršeno, a u nekim podrucjima javna rasvjeta ukljucena je i danju.

Do sada je ustanovljeno da se stariji prijemnici koji upravljaju radom režima ne ukljucuju, odnosno ukljucuju svaki primljeni signal: uredaj primi signal, ali ga zataji, pa žarulja na stupu ostane u mraku ili pak stalno ukljucena. Uredaj ne ponavlja grešku kontinuirano, vec povremeno pa ih je jako teško uociti.

- Najviše nam pomažu gradani koji dojavljuju kvarove na postrojenju te shodno tome, nakon tri ili više uzastopna slicna kvara, mijenjamo MTK-prijemnike stare 10 i više godina te ugradujemo prijemnike novije generacije kako bi se ubuduce izbjegle slicne nelogicnosti, piše u odgovoru iz gradske uprave.


Podijeli: Facebook Twiter