"Galeb" konacno u mirnoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u svibnju iz gradskog proracuna uplaceno 150 tisuca dolara, Grad Rijeka ovih je dana i formalno postao vlasnik bivšeg Titovog broda "Galeb", koji vec gotovo deset godina trune na vezu u brodogradilištu "Viktor Lenac". Visoki trgovacki sud potvrdio je rješenje rijeckog Trgovackog suda kojim je taj brod na javnoj dražbi dosuden Gradu Rijeci, koji je ujedno bio i jedini kupac.

Nakon sudske dražbe koja je održana u svibnju ove godine, odvjetnik sada vec bivšeg vlasnika, americkog Grka Johna Paula Papanicolaua, uložio je žalbu Visokom trgovackom sudu, no ovo drugostupanjsko tijelo u relativno je kratkom roku donijelo pravorijek i odbacilo prigovore bivšeg vlasnika "Galeba". Time je, barem kako su nam objasnili u rijeckom Trgovackom sudu, Papanicolau i njegov odvjetnicki tim iscrpio sve redovne pravne lijekove, zahvaljujuci kojima je sudska trakavica oko "Galeba" trajala više godina.

Trgovacki sud u Rijeci, doznajemo, uskoro ce zakazati i rocište za razdiobu 150 tisuca dolara, koliko je dobiveno prodajom "Galeba", odnosno za namirenje potraživanja koje od Papanicolaua vec godinama pokušavaju naplatiti rijecka agencija Adriatica, dvojica mornara, ali i "Lenac", kojemu je bivši vlasnik na racun veza dužan više od milijun dolara. Sve do tog rocišta, koje Trgovacki sud tek treba zakazati, novac se cuva na posebnom racunu.

Gradu Rijeci preostaje upisati se kao vlasnik u Upisnik brodova, a sam cin formalne primopredaje broda u posjed i vlasništvo bit ce za desetak dana. Plan je Grada urediti "Galeb" kao brod muzej. Bivša Titova jahta prije skoro tri godine dobila je status kulturnog dobra, a Grad Rijeka proglašen je njegovim privremenim skrbnikom.

Zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se "Galeb" nalazi, Grad je vec uložio 500 tisuca kuna u sanaciju štete nastale prodorom oborinskih voda u potpalublje. Nakon što je sudski spor konacno dobio svoj epilog, a "Galeb" novog vlasnika, bivši Titov brod otici ce u dok "Lenca" i tada ce se moci utvrditi njegovo pravo stanje te saciniti program sanacije.


Podijeli: Facebook Twiter