Galanu oduzet Grb, Kajin izbačen sa žup. skupštine

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Stanje sigurnosti u Istarskoj županiji u prvih devet mjeseci ove godine je dobro i po mnogim pokazateljima povoljnije nego u istom lanjskom razdoblju, rezimirao je svoje izvješće vijećnicima Županijske skupštine na posljednjoj sjednici načelnik istarske Policijske uprave Dragutin Cestar.

Neki od podataka koji takvu procjenu ilustriraju su 19 posto manje svih kaznenih djela, 47 posto više otkrivenih počinitelja kaznenih djela, 22 posto manje kaznenih djela iz oblasti kriminala, 30 posto manje teških krađa i 22 posto manje krađa, 39 posto manje razbojništava (uz stopu od 80 posto otkrivenih počinitelja!), 37 posto manje požara; blagi porast od 3 posto bilježe zlouporabe droga, prometnih je nesreća manje, ali je poginulih u prometu više nego u lanjskih prvih devet mjeseci.

Kajinova pobuna

Takvim izvješćem od svih vijećnika nije bio zadovoljan jedino Damir Kajin, koji je ustvrdio da je "stanje iz godine u godinu sve gore, zahvaljujući i neradu policije, koja se tek u zadnje dvije godine zahvaljujući smjenama na vrhu počela buditi". Kao i mnogim javnim prilikama, Kajin se i sada obrušio na problem droge, ustvrdivši da je "Istra inficirana, pogotovo Pula i zapadna obala", a opet su mu na meti bili i mediji za koje se "u Istri godišnje izdvaja 15 milijuna kuna, a 15 PR agencija opslužuje ovdašnju vlast".

Nevija Poropat (IDS) je Kajinu pak zamjerila česte sustavne povrede poslovnika te rekla da on "samim svojim tonom vrijeđa sve vijećnike". Tedi Chiavalon podsjetio je Cestara na problem nomadske ispaše u južnoj Istri, zbog čega štete trpe poljoprivrednici toga kraja, a Osman Dželil (BDSH) je upozorio na sigurnosne probleme uslijed noćnih okupljanja mladih na Titovom trgu.

Umjesto Ivana Jakovčića, čiji mandat miruje, vijećničku prisegu je na ovoj sjednici kao njegova zamjenica položila Petra Stojaković. Usvojen je "tehnički rebalans" županijskog proračuna kojim se manji iznosi preraspodjeljuju unutar Odjela za zdravstvo. Financijski plan Županijske uprave za ceste povećan je za 1,3 milijuna kuna, odnosno za iznos državnih interventnih sredstava za sanaciju odrona.

Dokapitalizacija Veletržnice

Izmjenom akata o osnivanju porečke Veletržnice ribom ranije dotacije pretvorene su u udjele na temelju dokapitalizacije, pa su sada vlasnici Veletržnice Istarska županija s 13 posto, Istarska razvojna agencija s 12 posto, te Grad Poreč, Ribarska zadruga Istra i Ministarstvo poljoprivrede sa po 25 posto.

Na primjedbu Ivice Butorca (HDZ) da porečka Veletržnica ribom nije opravdala postojanje pa će stoga njegova stranka glasati protiv predloženih dokumenata, pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović odgovorio je da je minule godine preko nje prodano 600 tona ribe i ostvareno 15 milijuna kuna prometa, te da je zbog dobrog gospodarenja od strane ribarske zadruge ova veletržnica opstala, dok su drugdje u Hrvatskoj slični projekti propali.

Žešća rasprava s incidentnim rezultatom u izbacivanju Damira Kajina sa sjednice uslijedila je pri razmatranju (na kraju usvojene) odluke o opozivu, odnosno oduzimanju priznanja Grba Istarske županije, dodijeljenog 2007. godine Giancarlu Galanu, tadašnjem predsjedniku regije Friuli Venezia Giulia, kasnije osuđenog zbog primanja mita. Kajin je izašavši za govornicu započeo "traktat" o Galanu kao "osvjedočenom prijatelju Istarske županije, prijatelju Sanadera i Jakovčića", čija su se kriminalna djelovanja razotkrila pred talijanskim pravosuđem, te nastavio varirati svoje teme o kriminalu u Istri, povisujući glas svaki put kad bi ga predsjedavajuća Tamara Brussich podsjećala da se vrati na temu, da bi mu na kraju oduzela riječ i izrekla mu opomenu.

O političkom fašizmu

"Uskočio" je Tedi Chiavalon, pojasnivši da je Galano dobio priznanje dok je bio predsjednik Furlanije, u vrijeme kada je ta regija mnogo pomogla Istri, ali "etika nalaže da mu se danas to priznanje oduzme", a Kajinovo ponašanje komentirao je riječima: "Nemojte nas izlagati ovom nasilju jer ovo nalikuje političkom fašizmu". Kajin je opet zatražio riječ i odgovorio Chiavalonu: "Politički fašizam je kad izdvajate 4,1 milijun kuna za medije" i nastavio se prepucavati s predsjedavajućom koja mu je više puta pokušala oduzeti riječ, da bi na kraju priopćila da ga izbacuje sa sjednice, na što je Kajin otišao iz dvorane.

Zaključujući sjednicu, Tamara Brussich je rekla: "Jako me žalosti što je u odsustvu predsjednika Valtera Drandića i uslijed povjerenja ukazanog meni da vodim sjednicu, eskaliralo u ovakvom ponašanju Damira Kajina, koji je povrijedio ne samo mene nego i sve nas zajedno. Želim javno reći da ga može biti sram". (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter