Gala večer DanceStar festivala u porečkoj Žatiki

Izvanredni Gumboot plesači Intuthuko Art Productiona
Izvanredni Gumboot plesači Intuthuko Art Productiona

Gromoglasni pljesak nekoliko tisuća plesača i ljubitelja plesne umjetnosti u porečkoj dvorani Žatika već je prije stručnog žirija pokazao pobjednika na sinoćnjem DanceStar Nightu, gala večeri finalnog natjecanja Svjetskog prvenstva u plesu ESDU-a (European Show Dance Union) DanceStar Finals - World Dance Masters 2014. Pehar i tri tisuće eura osvojila je grupa Intuthuko Art Productiona iz Južnoafričke Republike s originalnim gumboot danceom koji korijene vuče iz starih rudnika zlata.

Južnoafrikanci su osvojili nezaustavljivom energijom, vještinom i uigranošću, zamjenjujući glazbenu podlogu ritmičnim udaranjem rukama po gumenim čizmama. U takvim su čizmama rudari u njihovoj zemlji nekad radili u neljudskim uvjetima pod zemljom, često satima gazeći po vodi u mraku, a sličnim pokretima i zvukovima su si podizali moral i komunicirali, budući da im je razgovor bio zabranjen. Bio je to ples u svom iskonskom obliku - pun prkosa, težnje za slobodom i radosti života, ali i rezultat talenta, marljivog rada i pomno ukomponiranih pokreta.

Drugo je mjesto pripalo Gustavu Santosu iz Brazila sa sugestivnom izvedbom suvremene koreografije Fatos, a treće malenim natjecateljima iz rumunjske grupe Doma Art Stylea, koji su se predstavili urbanim ritmovima kao "Little soldiers". Boje Hrvatske uspješno su branile elegantne balerine porečkog USB-a i SRD-a Ritam zona iz Zagreba.

U dvosatnom događaju, koji su pratile novinarske ekipe 20-ak zemalja, predstavilo se 19 solista i plesnih skupina, koji su se predstavili najatraktivnijim numerama klasičnog baleta, tip-tapa, hip-hopa, suvremenog, urbanog, jazz, folklornog i drugih plesnih stilova. Finalisti su selekcionirani na svjetskoj turneji ovog renomiranog natjecanja, a osim iz spomenutih zemalja dolaze i iz Češke, Mađarske, Bugarske, Austrije, Njemačke i Slovenije. O najboljima su odlučivali hrvatski koreograf i redatelj musicala Igor Barberić, plesačica Kanyea Westa Nina Kripas, baletna koreografkinja Helen Starr te hip hop stručnjak Sponky.

DanceStar festival okupio je, u organizaciji EOL Solutionsa, u Zelenoj Laguni više od 4.000 plesača, profesionalaca i amatera od 6 do 30 godina, te drugih sudionika, vrsnih koreografa, pedagoga i plesnih zvijezda. Osim završnih natjecanja održani su brojni seminari, radionice i plesne zabave. Gala večer vodili su Dorijan Elezović i Mia Kovačić te Porečan Tin Modrić. (Piše Kristina FLEGAR; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter