"Gajba i tić" otvoreni još dodatnih pola godine

Maškarice u Labinu (I. RADIĆ)
Maškarice u Labinu (I. RADIĆ)

Zbog velikog interesa publike, izložba "Gajba i tić - Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre", otvorena koncem travnja u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, ostaje, umjesto do 31. listopada, otvorena do 18. travnja iduće godine. Izložbu je do sada posjetilo oko 5000 posjetitelja.

"Gajbu i tić" organizirali su Povijesni i pomorski muzej Istre, Arheološki muzej Istre te Koordinacija istarskih muzeja, a autorski je potpisuju Katarina Marić, Mauricio Ferlin,

Izložba na intrigantan, ali dostojanstven način donosi povijesne mijene u poimanju ljubavi i seksualnosti u Istri od prapovijesti do suvremenosti tako da sjedinjuje materijalna i nematerijalna svjedočanstva, a suprotstavlja suzdržano i sputano onom otvorenom i razigranom u identitetu Istrana kroz više od 450 predmeta.

Na primjeru Istre prvi put se u Hrvatskoj prikazuju se svi aspekti ovakve teme, koji su i u svjetskim okvirima rijetko prikazivani.

- U seksualnosti je naša najveća stvaralačka snaga i krhkost. Naš ponos i naš sram. Sreća i tuga. Ona je kao vatra, grije i pali. O njoj svi znamo sve, i nitko ne zna ništa. Uz sve predmete, svjedočanstva, povijesne izvore i umjetnička djela koja ćete vidjeti na ovoj izložbi, najveći materijalni i nematerijalni trag, i ljubavi i seksualnosti, jesmo mi sami, ističu autori izložbe, dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Ovaj zahtjevan projekt plod je trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja; nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre, a zastupljeni su i muzeji iz "geografske" Istre - iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileie. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter