Gajana: Prisjećanje na žrtve nacifašističkog terora

Polaganjem vijenaca odana je počast mještanima Gajane stradalim 1944.
Polaganjem vijenaca odana je počast mještanima Gajane stradalim 1944.

Unatoč tome što je prošlo 69 godina od stravičnih događaja koji su potresli Malu Gajanu, preživjelim osobama koje su u to vrijeme bile tek djeca još uvijek je sjećanje na te trenutke bolno.

Bilo je to vidljivo i na današnjem polaganju vijenaca na spomenik palim žrtvama nacifašističkog terora kojima su počast odali predstavnici Saveza boraca i antifašista Vodnjana, predstavnici Saveza društava "Josip Broz Tito", delegacija Grada Vodnjana na čelu s gradonačelnikom Klaudiom Vitasovićem te brojni Gajanci.

Predsjednik vodnjanskog udruženja antifašističkih boraca Anton Ferlin, i sam svjedok strašnog stradanja Gajane u Drugom svjetskom ratu, podsjetio je prisutne što se to dogodilo u noći s 26. na 27. siječanj 1944.

- Bila je hladna, vedra noć, cijelo selo je spavalo kad su oko 3 sata odjednom došle njemačke snage. Počelo se pucati sa svih strana i pet rodoljuba je u toj pucnjavi poginulo. Ujutro su vojnici istjerali sve mještane iz njihovih kuća na jednu livadu na kojoj su ležala tijela ubijenih i započeli prozivku.

Na licu mjesta strijeljali su još 10 ljudi, a u logore u Auschwitz i Dachau poslali su 10 žena i 10 muškaraca. Vjerovalo se da je to bila odmazda za jednog njihovog vojnika koji je poginuo nekoliko dana ranije. Stradali su odrasli ljudi i mnoga su djeca ostala siročad, uplakana, otrgnuta od majčinih skuta, govorio je Ferlin.

Prisjetio se i kazivanja starijih žena koje su pripovijedale kako je don Rodolfo iz Vodnjana našao mjesto gdje su površno zakopani strijeljani Gajanci, otkopao ih i prevezao u Vodnjan.

Iako su ga žene molile da pri ukopu njihovih stradalih blagoslovi njihove duše, on to nije učinio jer su mu fašisti prijetili. Gradonačelnik Klaudio Vitasović zahvalio je prisutnima što su došli odati poštovanje svim žrtvama okrutne nacističke politike na ovim prostorima koju je na sreću antifašizam ipak pobijedio, dodavši da se takvo zlo i mržnja više nikada ne smiju ponoviti na ovim prostorima.

Polaganje vijenaca popratio je zvuk roženica Dua Magnolia te prigodne pjesme koje je izveo zbor Zajednice Talijana Vodnjana, dok su učenice osnovne škole kazivale prigodne stihove na hrvatskom i talijanskom jeziku.(Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter