Gagliardi predstavio "El canto del gardelin"

Vladimiro Gagliardi (M. ANGELINI)
Vladimiro Gagliardi (M. ANGELINI)

"El canto del gardelin" naslov je nove knjige pulskog autora Vladimira Gagliardija, koja je netom izišla iz tiska i predstavljena je sinoć u medulinskom Društvenom domu.

Knjiga je u cijelosti napisana istrovenetskim dijalektom, a odvija se kroz nekoliko vremenskih razina u kojima se izmjenjuju stvarnost i fikcija.

Sve počinje kao potraga glavnog junaka za obiteljskim korijenima i željom da sazna što više o svojoj obitelji, a zanimljivo je napomenuti da autor posvećuje ovu knjigu genealoškom stablu obitelji Gagliardi (Sgagliardich, Sgagliardi, Žgaljardić, Žgajardić).

Prvi je dio knjige prilično primjeren i današnjem dobu, premda je vrijeme radnje prošli sustav, no vidljivo je da se neke stvari nisu promijenile niti će se promijeniti - primjerice poslovno napredovanje po političkoj liniji, razne igrice i tome slično.

Knjiga je opremljena fotografijama - onim recentnim, autorovim koje služe kao ilustracija bez legende za narativni dio teksta te starim fotografijama, razglednicama i kartama.

Govorniku istrovenetskog dijalekta, koji podjednako dobro čita hrvatski i talijanski, može se činiti neobičnim čitanje jednog pravog romana od gotovo tristo stranica na istrovenetskom dijalektu. Naime, nema puno književnih djela pisanih dijalektom, pogotovo te veličine i toga opsega. Većina djela pisanih istrovenetskim dijalektom su poezija ili kraća proza.

Vladimiro Gagliardi po struci je inženjer elektrotehnike, sada u mirovini, a već dugi niz godina bavi se pisanjem - na hrvatskom i talijanskom književnom jeziku te na istrovenetskom i čakavskom dijalektu. Piše poeziju i prozu. Autor je inače i član fotografske udruge Format te pasionirani fotograf. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter