Gađali se vodenim balonima i uživali u zajedničkim igrama

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mokri baloni, Da mi je biti morski pas, Divovski križić-kružić, samo su neke od sedam različitih disciplina u kojima su se u petak, u prostoru Mjesnog odbora Sv. Ivan u Selcima, okušali sudionici 13. Susreta prijateljstva, događaja sportsko-rekreativnog sadržaja za osobe s intelektualnim teškoćama.

Ovogodišnji susret ugostio je i organizirao Poludnevni boravak Buzet koji djeluje pri Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije Pula, a prisustvovalo mu je 120-tak sudionika od toga sedamdesetak članova iz Poludnevnog boravka Pazin, članovi Centara za inkluziju i podršku u zajednici iz Pule, Labina, Poreča i Buja, te domaćini, članovi Poludnevnog boravka Buzet, voditelji i pratnja.

Nakon takmičarskog djela priređen je ručak i zabava. Organizaciju susreta potpomogli su brojni sponzori Buzeštine i buzetski proizvođači, ne samo donacijom svojih proizvoda već i usluga.

- Tradicionalnim lipanjskim susretima koji su se do sada uvijek održavali u Puli, namjera nam je potaknuti osobe s intelektualnim poteškoćama da se uključe u sportsko - rekreativne aktivnosti, da se na njima prilagođen način počnu baviti oblicima redovitog tjelesnog vježbanja. Za njih je vrlo karakteristična tjelesna neaktivnost što s godinama dovodi do niza kroničnih bolesti, pa sport kao mehanizam prevencije ima vrlo važnu ulogu, istaknuo je Ozren Catela, predsjednik županijske Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom.

- Ovo je prvi put da je Poludnevni boravak Buzet organizirao susrete prijateljstva na istarskom nivou. U organizaciji su sudjelovali i sami članovi našeg boravka koji su pomagali u izradi ukrasa. S nestrpljenjem su dočekali ovakav oblik druženja i zabave, i mogućnost takmičenja u ekipama, istaknula je voditeljica Poludnevnog boravka Sanja Pernić.

Buzetska dogradonačelnica Ana Pernić naglasila je da joj izuzetno drago da je prvi puta nakon što se taj susret održava izvan Pule, za mjesto održavanja izabran upravo Buzet. Grad Buzet, naglasila je Pernić, podržava rad Poludnevnog boravka Buzet i sve njegove projekte i često ga uključuje u programe koje se održavaju u organizaciji Grada ili gradskih ustanova. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter