Gadafijevo ubojstvo ratni zlocin?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smrt bivšeg libijskog celnika Moamera Gadafija mogla bi biti ratni zlocin, ocijenio je u cetvrtak u New Yorku tužitelj Medunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno Ocampo.

- Izrazili smo zabrinutost libijskoj prijelaznoj vladi i upitali kako ce se suditi za zlocine obiju strana tijekom pobune koja je dovela do rušenja libijskog vode. Smrt Moamera Gadafija jedno je od pitanja koje treba razjasniti jer postoje brojne sumnje da se radilo o ratnom zlocinu, kazao je novinarima Moreno Ocampo.

U bijegu nakon pada Tripolija krajem kolovoza pukovnika Gadafija usmrtili su 20. listopada u Sirtu, u još nerazjašnjenim okolnostima, libijski ustanici nakon što je zarobljen.

Nakon što je ubijen, suci Medunarodnog kaznenog suda naredili su 22. studenoga zatvaranje dosjea Moamera Gadafija protiv kojega je izdan uhidbeni nalog za zlocine protiv covjecnosti.

Ocampo je istaknuo i da ce libijske vlasti izvijestiti ICC 10. sijecnja od eventualnom premještaju u Den Haag jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al Islama, uhicenog prošlog mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter