Gadafijevi tenkovi granatirali bolnicu u Misrati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saveznicke snage u cetvrtak su i petu su noc zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjele zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

Gadafijevi tenkovi u srijedu su navecer pod okriljem noci ponovo ušli u Misratu, treci po velicini libijski grad, i nastavili granatirati porucje oko glavne bolnice, objavili su stanovnici i pobunjenici. Stanovnici govore da se dogada "pokolj", s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Stanovnici kažu da su ubijene desetine ljudi.

U Tripoliju se u cetvrtak prije zore culo nekoliko snažnih detonacija, a gradom je odjekivala paljba iz protuzracnog oružja. Libijski dužnosnici rano su u cetvrtak odveli starne novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljenjena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zracnim napadima tijekom noci.

Americki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u srijedu u telefonskoj konferenciji za novinare da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeca sigurnosti UN-a koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova. Hueber je rekao novinarima da medunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od cega su americki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak.

Zapovjednik britanskih zracnih snaga koje sudjeluju u nametanju UN-ove zone zabrane leta nad Libijom, vicemaršal Greg Bagwell izjavio je u srijedu da Gadafijevo ratno zrakoplovstvo "više ne postoji kao borbena sila", te da saveznici sada mogu "nekažnjeno" djelovati na libijskom nebu, prenosi BBC.

Bagwel je rekao da su americke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode zracne udare u Libiji, "uklonili Gadafijeve oci i uši" te "uništili vecinu njegovog ratnog zrakoplovstva". Britanski viceamaršal je kazao da koalicijske snage sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. Dodao je da se koalicijska zona zabrane leta sada proteže iznad cijelog obalnog dijela Libije.


Podijeli: Facebook Twiter