Gadafijevi avioni bombama na pobunjenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski borbeni zrakoplovi bombardirali su u petak navecer pobunjenicka skrovišta izmedu mjesta Brega i Ras Lanuf, smještena na obali u istocnoj Libiji, izvijestila je televizija al-Jazeera ne navodeci detalje.

Televizija iz Dubaija citirala je jednog svjedoka i jednog od svojih dopisnika koji su izjavili da je ubijeno šest pobunjenika u Bregi i osam u Ras Lanufu, ali te smrti nije povezala sa zracnim napadom vladinih snaga.

Libijska vlada ponudila je pak oprost pobunjenicima koji polože oružje, objavila je državna televizija. Kanal al-Shababiya objavio je vijest: "Tko položi oružje, ne smije biti kažnjen i možda im Bog oprosti za prethodna djela."

OBAMA: SAVEZNICI STEŽU OMCU


Americki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da SAD i saveznici polako stežu omcu oko Muamera Gadafija, a da je uvodenje zone zabrane letenja i dalje opcija pritiska, javljaju agencije.

Obama je od celnika Bliskoga istoka zatražio provodenje reforma. Kriticari americkoga predsjednika tvrde da je presporo reagirao na previranja u Libiji. On kaže kako vjeruje da medunarodne sankcije, embargo na oružje i druge mjere djeluju, a da i druge opcije nisu zaboravljene, javlja Reuters.

"Polako stežemo omcu oko Gadafija. Sve je više medunarodno izoliran", rekao je Obama. "Nijedna mogucnost nije odbacena".

Po Obaminim rijecima, svijet ima obvezu sprijeciti strahote s Balkana devedesetih. Dogadaje u Libiji treba pozorno promatrati i donositi odluke o potencijalnim akcijama za svaki pojedini slucaj, rekao je.

Americki predsjednik kaže da je u stalnome kontaktu s celnicima s Bliskoga istoka kojima naglašava potrebu provodenja reforma i omogucavanja mirnih prosvjeda. "Kao prvo, Sjedinjene Države vjeruju u pravo na mirne prosvjede i sposobnost obicnih ljudi da vladi izraze nezadovoljstvo", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Washingtonu.

EU: GADAFI MORA ODMAH OTICI

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon završetka izvanrednog summita EU-a da se libijski režim okrenuo protiv vlastitog naroda i da Muamer Gadafi mora odmah otici.

"Želim biti jasan, imamo režim koji se okrenuo protiv vlastita naroda koji se ustao za slobodu. Sada nije problem za dvosmislenosti, problem se zove Gadafi i on mora otici. To je jednoglasna odluka Europskog vijeca", izjavio je Barroso na konferenciji za novinare.

Barroso je rekao da EU podupire demokratsku transformaciju i izgradnju institucija u Libiji i da je spreman pomoci zemljama južnog Sredozemlja kako bi one postigle održivi gospodarski rast.

Predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy takoder je rekao da Gadafi odmah otici. "Sadašnje vodstvo mora odmah otici, svih 27 celnika to su rekli jasno i glasno", rekao je Van Rompuy dodajuci da je zemlja "došla na rub gradanskog rata".

I talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je bio vrlo blizak s Gadafijem, rekao je da on više ne može biti sugovornik medunarodne zajednice, ali da sumnja da ce Gadafi sam otici s vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter