Gadafijeve snage potiskuju pobunjenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik Moamer Gadafi pretrpio je težak udarac odlaskom ministra vanjskih poslova Muse Kuse ali na terenu njegove snage uspjevaju u cetvrtak i petak potisnuti slabo organizirane pobunjenicke snage prema istoku.

NATO je u cetvrtak preuzeo zapovjedništvo nad svim operacijama u Libiji, naslijedivši multinacionalnu koaliciju, rekao je jedan saveznicki diplomat, dok je New York Times objavio da su u Libiji rasporedeni agenti CIA-e kako bi upostavili kontakt s pobunjenicima i koordinirali zracne napade.

Tv postaja ABC tvrdi da je americki predsjednik Barack Obama dao dopuštenje da se pobunjenicima potajno pomaže. Isti izvor navodi da "deseci pripadnika specijalnih britanskih snaga i špijunske službe M16 rade u Libiji", posebice na skupljanju informacija o položajima Gadafijevih snaga. Bijela kuca odbila je "izjasniti se oko obavještajnih pitanja".

Na politickom planu pukovnik Gadafi doživo je veliki poraz ostavkom ministra vanjskih poslova Kuse, jednog od vodecih dužnosnika režima, koji je u srijedu navecer izbjegao u London. "Njegova ostavka pokazuje da je režim Moamera Gadafija, koji je vec zabilježio znatne odlaske, podijeljen, pod pritiskom i ruši se iznutra", kazao je šef britanske diplomacije William Hague.

Britanski dnevnik The Guardian sa svoje je strane izvijestio da je bliski savjetnik klana Gadafi u pregovorima s britanskom vladom. Foreign Office odbio je komentirati informaciju po kojoj su se britanski dužnosnici susreli s Mohamedom Ismailom, bliskim suradnikom jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al-Islama, radi povjerljivih razgovora.

Na terenu sukobi su se odvijali oko naftnog terminala u Bregi, 800 km istocno od Tripolija. Zrakoplovi su nadlijetali tu regiju gdje je ranije odjeknulo pet eksplozija. Gadafijeve snage zauzele su u srijedu naftnu luku Ras Lanuf, 370 km zapadno od uporišta pobunjenika Bengazija, i napredovale prema Bregi.

Tripoli su nocu nadlijetale letjelice koalicije prije nego su se cule eksplozije u predgradu Salaheina, jugoistocno od glavnog grada. Najviši americki casnik admiral Mike Mullen kazao je da libijska vojska još nije dosegla tocku rascjepa iako su udari stavili izvan stroja gotovo cetvrtinu Gadafijevih snaga.


Podijeli: Facebook Twiter