Gadafi spreman na dijalog?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clan libijskih vlasti pozvao je u ponedjeljak pobunjenicke celnike na dijalog, što ukazuje da je Moamer Gadafi možda spreman na kompromis s pobunjenicima koji žele njegov odlazak s vlasti. No, oni razgovore uvjetuju njegovim odlaskom s vlasti.

Džadalah Azus Al-Talhi, libijski premijer 1980-ih godina, na državnoj je televiziji procitao obracanje celnicima u Bengaziju, glavnom uporištu pobunjenika protiv Gadafija. On je od njih tražio da "daju priliku nacionalnom dijalogu u rješavanju krize kako bi pomogli zaustaviti krvoprolice i kako ne bi omogucili strancima da dodu i ponovnu zauzmu našu zemlju".

U ovom pozivu nisu navedeni nikakvi ustupci koje bi Gadafijeva administracija bila spremna napraviti. Pobunjenicko Nacionalno libijsko vijece priopcilo je u ponedjeljak da nema mjesta za širi dijalog s Gadafijevom vladom buduci da je preduvjet za bilo kakve razgovore njegov odlazak.

Istodobno je strateška naftna luka Ras Lanuf bila u ponedjeljak meta zracnog napada, a prije napada primijeceno je kretanje snaga lojalnih Gadafiju prema tom gradu na istoku Libije, javljaju agencije. Snage lojalne Gadafiju krenule su u ponedjeljak prema Ras Lanufu u protunapadu koji je prisilio stanovnike da napuste grad, a pobunjenike da povuku oružje u pustinju.

Zauzimanje Ras Lanufa znacilo je veliku pobjedu za pobunjenike u petak, a njihovo napredovanje prema Gadafijevu rodnom gradu Sirtu na cesti prema Tripoliju zaustavljeno je u Bin Džavadu. Libijski zrakoplovi u nedjelju su dvaput napali Ras Lanouf, koji drže pobunjenici od petka.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u ponedjeljak hitan prekid napada na civile u Libiji i upozorio Tripoli da ce pravdi biti priveden svako tko prekrši medunarodno pravo.

Ban Ki-moon je imenovao bivšeg jordanskog ministra vanjskih poslova Abdelilaha Al-Khatiba posebnim izaslanikom za Libiju "kako bi održao hitne konzultacije s vlastima u Tripoliju i u regiji o teškoj humanitarnoj situaciji", priopceno je iz Banova ureda.

Dodaje se da je glavni tajnik UN-a u nedjelju razgovarao s libijskim ministrom vanjskih poslova Musom Kusom te su se dogovorili da UN hitno pošalje tim u Tripoli radi procjene humanitarne situacije u Libiji.


Podijeli: Facebook Twiter