Gadafi poziva na borbu protiv NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik pukovnik Moamer Gadafi ponovo je u ponedjeljak pozvao na borbu protiv pobunjenika i NATO-a, predvidjevši im "skori kraj", dok kruže glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje i dok pobunjenici napreduju na bojišnici, napose na zapadu zemlje.

"Kolonizatoru se primice kraj i štakorima je blizu kraj. Bježe (pobunjenici) iz kuce u kucu pred mnoštvom koje ih goni", rekao je Gadafi u "izravnom" obracanju, kako tvrdi libijska televizija.

"Kolonizator i njegovi agenti mogu posegnuti još samo za laži i psihološkim ratom pošto su se svi ratovi svim oružjem završili s neuspjehom", rekao je Gadafi dok se društvenim mrežama i u nekim medijima šire glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje.

Libijski celnik je pozvao svoje pristaše da sacuvaju moral, da pruže otpor i da se "pripreme za bitku za oslobadanje" gradova u rukama pobunjenika. Potonji tvrde da su zauzeli dijelove gradova na zapadu zemlje, kao što su Zavija, Sorman i Garjan.

U nedjelju su se nastavile borbe pobunjenika i režimskih snaga u Zaviji, 40 km zapadno od Tripolija.

Ulazak pobunjenika u strateški grad Zaviju nakon gotovo šest mjeseci pobune protiv Gadafijeva režima jedan je od najvecih njihovih uspjeha od pocetka sukoba 15. veljace.

Po snimkama fotoreportera AFP-a, sukobi traju i na jugu Sormana, nešto zapadnije. Pobunjenici su pokušali napredovati u tom gradu, ali su ih Gadafijeve snage zasule granatama iz smjera grada.

Na drugim dvjema bojišnicama, u enklavi Misrati (200 km istocno od Tripolija) na obali i u Bregi (na istoku), Gadafijevi vojnici su vec nekoliko dana u teškom položaju, premda su izgubili tek mali dio terena.

Južno od Misrate, pobunjenici su ucvrstili položaje u Tuargi, koju su osvojili u petak i gdje nailaze na tek manje džepove otpora.

U naftnom središtu Bregi, najisturenijoj tocki Gadafijevih snaga na istoku, pobunjenici su objavili da nastavljaju svoj pohod, i dalje uz potporu NATO-ova bombardiranja iz zraka.

U nedjelju navecer glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim umanjio je važnost uspjeha pobunjenika rekavši da su oružane snage režima kadre ponovo uspostaviti kontrolu nad gradovima i cetvrtima koje su ovi zauzeli u zadnja dva dana.

Režim je zadnjih dana osudio "povecanje broja" NATO-ovih napada na libijskom podrucju.

Libijska novinska agencija Jana izvijestila je u ponedjeljak da NATO napada Tripoli i njegovo zapadno predgrade Janzur, te Sabratu, 70 km zapadno od Tripolija, gdje se, navodi, vode borbe izmedu pobunjenika i snaga odanih režimu.


Podijeli: Facebook Twiter