Gadafi: Porazit cemo fašiste koji nas napadaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik Moamer Gadafi rekao je u televizijskom obracanju u utorak navecer da ce strane sile koje predvode napade na njegove snage biti poražene te dodao da nece napustiti svoje sjedište u Tripoliju.

"Necemo se predati... Porazit cemo ih. Spremni smo se boriti, bez obzira na to hoce li rat trajati kratko ili dugo", rekao je Gadafi u obracanju koje je prenosila državna televizija. "Na kraju cemo pobijediti", kazao je.

Stranim novinarima receno je da se libijski celnik iz svog sjedišta u Tripoliju obratio svojim pristašama koje su nacinile živi štit oko njegovog kompleksa u libijskom glavnom gradu.

"Ostajem ovdje, moj dom je ovdje, ostajem u svome šatoru", rekao je svojim pristašama koje su mahale zelenim zastavama.

Rijec je o prvom Gadafijevom pojavljivanju u javnosti od 15. ožujka, premda je u meduvremenu davao intervjue, a vlada je objavljivala njegove snimljene audioporuke. Libijski voda se osvrnuo i na medunarodne zracne napade protiv njegovih snaga.

"Posvuda su prosvjedi protiv tih neopravdanih napada kojima se krši povelja UN-a. Provodi ih skupina fašista koja ce završiti u ropotarnici povijesti", rekao je Gadafi.

NEDOSTAJU LIJEKOVI I HRANA

Libijci sve više osjecaju nedostatak lijecnicke pomoci te brojnih lijekova, a s produbljenjem krize u zemlji i cijene hrane se naglo povecavaju, izvijestile su u utorak humanitarne organizacije.

Informacije o humanitarnoj situaciji u Libiji sve su nedostupnije, osobito otkad su tijekom vikenda poceli zracni napadi koalicijskih snaga. Vecina stranih lijecnika i medicinskog osoblja napustila je zemlju. Ostalo ih je nedovoljno na odjelima za intenzivnu skrb, gdje je sve više ranjenih, od kojih neki imaju po život teške ozljede.

Glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi izjavio je da agencija ima informacije s terena o nedostatnoj medicinskoj opremi, osobito u istocnome dijelu zemlje.

Libijci koji su bježeci pred sukobima stigli do egipatske granice UNHCR-ovim humanitarnim radnicima kazali su da su tisuce Libijaca u istocnome dijelu zemlje sklonište pronašle u školama, a vecina ih se, zbog sigurnosti, zadržava u vlastitim domovima.

DOGOVORENA ULOGA NATO-a

Americki predsjednik Barack Obama u utorak je dobio britansku i francusku potporu za ulogu NATO-a u zracnoj kampanji protiv Gadafijevih snaga, objavila je Bijela kuca.

Obama, koji je lobirao za predaju americkog zapovjedništva nad operacijom u Libiji saveznicima u iducih nekoliko dana, nazvao je britanskog premijera Davida Camerona i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i svi su se složili da ce NATO savez igrati važnu ulogu, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuce.

No, saveznici nisu izricito podržali NATO-ovo politicko vodstvo misije, strahujuci da ce biti teško osigurati potporu clanice NATO-a Turske te arapskih zemalja za takvo rješenje, navodi Reuters.

"Ono što mi sada govorimo jest da ce NATO ovdje igrati kljucnu ulogu", rekao je Ben Rhodes, viši pomocnik Bijele kuce za nacionalnu sigurnost, novinarima u predsjednickom zrakoplovu Air Force One.

Nastojeci ojacati medunarodnu potporu za operaciju, Obama je telefonski razgovarao s celnicima u Europi i na Bliskom istoku te je naglasio da NATO mora preuzeti ulogu koordinatora dok on traži nacin da se izbjegne da snage SAD-a zaglibe u ratu u trecoj muslimanskoj zemlji, nakon Iraka i Afganistana.


Podijeli: Facebook Twiter