Gadafi: Po Libiji puca al-Kaida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik Moamer Gadafi u nedjelju je odbacio rezoluciju Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se uvode sankcije libijskom režimu, ocijenivši da protiv njega prosvjeduje mala skupina pobunjenika pod utjecajem al-Kaide.

U ekskluzivnom telefonskom razgovoru za beogradsku televizijsku postaju Pink Gadafi je rekao da je rezolucija UN-a ništavna jer povelja te organizacije ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države.

"Ako je Vijece sigurnosti željelo nešto doznati, onda je moralo poslati povjerenstvo za utvrdivanje istine u Libiju, pa tek tada donijeti rezoluciju", rekao je Gadafi u izjavi emitiranoj u vecernjem dnevniku televizije Pink.

Upitavši kakvo je to Vijece sigurnosti koje donosi rezoluciju "na temelju izvješca novinskih agencija iz inozemstva", Gadafi je kazao da povelja UN-a ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države, osim ukoliko bi se vodio rat izmedu država.

Govoreci o dogadanjima u Libiji, Gadafi je ustvrdio da su vojarne i policijski centri bili iznenadeni napadom manjih skupina ljudi koji su bili pod utjecajem narkotika te poceli uzimati oružje i pucati na vojsku i policiju.

"Vojnici i policija su razmijenili vatru s njima i na obje strane poginuo je veoma mali broj pojedinaca", rekao je Gadafi.

"Sada prosvjeduju na ulicama, narocito u Bengaziju, gdje teroriziraju narod", rekao je Gadafi za beogradsku televizijsku postaju, dodajuci da su "ljude ubijale teroristicke pobunjenicke bande". "Te bande su svakako i bez ikakve sumnje al-Kaida", dodao je Gadafi.

Tijekom emitiranja razgovora s Gadafijem, u studiju Pinka sugovornik je bio Zoran Lilic, predsjednik SR Jugoslavije sredinom devedesetih godina, poznat po svojim dobrim vezama sa zemljama arapskog svijeta, posebice s Libijom.

Beogradski dnevni list "Press" u nedjelju je prenio kako je Lilic, koji je prije dva dana otputovao u Tripoli kako bi zatražio od Gadafija pomoc u evakuaciji gradana Srbije, istodobno osigurao intervju libijskog vode za Pink, što je, kako se istice, izazvalo oštre reakcije u srbijanskoj vladi.

Vijece sigurnosti UN-a prihvatilo je u nedjelju rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na celu s Gadafijem. Libijskom celniku i clanovima njegove obitelji zabranjena su putovanja i zamrznuta im je imovina, a Libiji je uveden embargo na uvoz i izvoz oružja.


Podijeli: Facebook Twiter