Gadafi osvojio Ras Lanuf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage odane libijskom celniku Moameru Gadafiju osvojile su grad Ras Lanuf, 600 kilometara od Tripolija, i pomaknule liniju bojišta prema istoku, objavio je u subotu zapovjednik ustanickih snaga u tom podrucju.

Linija bojišta izmedu Gadafijevih i pobunjenickih snaga sada se nalazi izmedu Ras Lanufa i 40 kilometara udaljene Uklajle, naselja koje je u još uvijek u ustanickim rukama.

"Izbacili su nas iz Ras Lanufa. Nismo se mogli oduprijeti stalnim zracnim napadima. Povukli smo se 20 kilometara u smjeru istoka", rekao je pukovnik ustanickih snaga Bašir Kadr. Oni strahuju da ce rafinerija u Ras Lanufu, koja je teško oštecena u zracnim napadima i nalazi se u plamenu, za nekoliko dana eksplodirati.

Saif al-Islam Gadafi, jedan od sinova libijskog celnika Moamera Gadafija, rekao je u subotu u razgovoru za talijanske listove da je siguran u pobjedu vladinih postrojbi, naglasivši da one kontroliraju 90 posto teritorija zemlje.

Drugdje u zemlje pobunjenici i dalje pod kontrolom drže Misratu, 150 km istocno do Tripolija i nekoliko gradova na sjeverozapadu zemlje, posebice planinska podrucja Džabal Al-Garbi, tvrde svjedoci. U Bengaziju, glavnom oporbenom uporištu, ustanici su i dalje spremni na borbu i tvrde da se ne boje vojske za koju tvrde da je 90 posto sastavljena od placenika.


Podijeli: Facebook Twiter