Gadafi ostaje u Libiji i predlaže primirje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski voda Maomer Gadafi izjavio je u subotu da je još uvijek spreman na primirje, ali da to mora ukljuciti sve strane, a ne samo njegove snage koje se bore protiv pobunjenika na istoku.

"Libija je spremna na prekid vatre, ali prekid vatre ne može biti jednostran", rekao je Gadafi u izravnom televizijskom obracanju u subotu u ranim jutarnjim satima. "Prvi smo pozdravili prekid vatre i prvi smo prihvatili primirje, ali napad križara NATO-a nije prestao", kazao je libijski voda.

Rekao je i da ga nitko nece prisiliti da napusti svoju zemlju. "Ja necu napustiti moju zemlju. Nitko me ne može prisiliti da napustim svoju zemlju i nitko mi ne može reci da se ne borim za svoju zemlju", izjavio je Gadafi te pozvao na pregovore o završetku zracnih napada NATO snaga na Libiju.

Libijska vlada priopcila je u petak da je preuzela nadzor nad lukom u Misrati i upozorila pobunjenike u opkoljenom gradu da ce se suociti s daljnjim krvoprolicem ako u cetiri dana ne predaju oružje i ne prihvate amnestiju.

Libija suraduje s tuniskom vladom kako bi sprijecila katastrofu na granici, izjavio je glasnogovornik libijske vlade Mussa Ibrahim. On je okrivio pobunjenike za pogranicne incidente s Tunisom te obecao poštivanje suvereniteta te susjedne zemlje. Pozvao je strane borce da napuste zemlju ili ce s njima "skoncati".

Ranije u petak stanovnici tuniskog grada Dehibu nedaleko od granice s Libijom za Reuters su kazali da su ih snage odane libijskom vodi Moameru Gadafiju napale topništvom i malokalibarskim oružjem. Borbe su pocele nakon što su progadafijeve snage napale pobunjenike u Dehibi, kazao je jedan stanovnik.

Tunis je u cetvrtak navecer uložio oštri prosvjed Tripoliju pošto su se sukobi libijske vojske i pobunjenika prelili na teritorij te države. Dvije strane vodile su borbe oko kontrole nad granicnim prijelazom prema toj državi.


Podijeli: Facebook Twiter