Gadafi optužio Zapad da želi libijsku naftu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik Moamer Gadafi optužio je Zapad da kuje zavjeru protiv njegove zemlje da bi kontrolirao naftna polja, a domace pobunjenike nazvao izdajicama u govoru koji je u srijedu ujutro emitirala libijska državna televizija. Gadafi, izoliran i pod pritiskom da napusti vlast, pozvao je Libijce da se cuvaju SAD-a, Velike Britanije i Francuske koje, po njemu, "profitiraju onim što se dogada u nekim podrucjima u zemlji".

Istaknuo je da su naftna bogatstva Libije uzrok eskalacije nasilja. "Ljubomorni su na Libijce, mali narod koji živi na velikoj površini, ima naftu i živi sretno i u sigurnosti, visoko podignute glave". "Kolonijalisticke zemlje skovale su zavjeru da ponize libijski narod i uzmu naftu", rekao je Gadafi.

Ponovno je optužio al-Kaidu da stoji iza pobune koja potresa njegov režim od 15. veljace i pozvao stanovnike Bengazija, glavnog uporišta pobunjenika, da oslobode grad. Svog bivšeg ministra pravosuda Mustafu Abdela Džalila, koji vodi oporbeno libijsko nacionalno vijece u Bengaziju, nazvao je izdajnikom koji je pozvao Britance da okupiraju Bengazi.

U meduvremenu su ured grckog premijera i libijska novinska agencija Jana objavili da je u utorak došlo do telefonskog razgovora izmedu Georgea Papandreua i Gadafija na libijsku inicijativu. Papandreu je, po grckom priopcenju, pozvao Gadafija da doprinese mirnom rješavanju sukoba i humanitarne krize u Libiji.

Agencija Jana navodi da je Gadafi pozvao Grcku, svoju prijateljsku zemlju, da prenese poruku Europskoj uniji da se suzdrži od bilo kakva napada na njegovu zemlju. Libijski ustanici su u srijedu ujutro objavili da su se tenkovi Gadafijevih snaga sasvim približili središtu Zavije, grada 50 kilometara zapadno od Tripolija, i da kontroliraju grad izuzev strogog centra koji je u potpunom okruženju.

Gadafijeve snage tukle naftne rezervoare
Snage lojalne libijskome vodi tukle su u srijedu naftni terminal Es Sider kod naftne luke Ras Lanuf i pogodile rezervoare, objavili su pobunjenici sve ogorceniji oklijevanjem Zapada da proglasi zonu zabrane leta unatoc sukobima sa stotinama mrtvih i egzodusu 200.000 ljudi, javljaju agencije."
Pobunjenici su morali izaci iz Es Sidera koji su vec nadzirali i položaji su im sada izvan grada, a naoružani su teškim strojnicama, raketnim bacacima, protutenkovskim i protuzracnim oružjem montiranim na terenska vozila te bombama kucne izrade. U dramaticnom izvješcu iz Bin Džavida blizu luke za izvoz nafte Ras Lanuf, agencija AFP piše da je vecina pobunjenika naoružana puškama AK-47, ali ima i boraca koji nemaju drugog oružja do dobre volje.


Podijeli: Facebook Twiter