Gadafi napreduje prema Bengaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijske vladine snage napredovale su u nedjelju prema Bengaziju, uporištu libijske oporbe, uz topnicku pucnjavu i zracne napade, buduci da medunarodna zajednica nije postigla konsenzus oko uvodenja zone zabrane leta iznad Libije.

Libijska vojska krece u "cišcenje" cijele zemlje, rekao je u nedjelju jedan od vojnih glasnogovornika. Linija fronte se pomice prema istoku, gradovi pod kontrolom pobunjenika padaju jedan po jedan pod vlast postrojbi vode Moamera Gadafija, odlucnog pokoriti pobunu usprkos medunarodnim prosvjedima i sankcijama.

Nakon Al-Ukaile na putu prema Al-Bisheru, vladine snage su stigle do Brege, strateškog naftnog terminala koji se nalazi oko 240 km od Bengazija, grada u kojem zasjeda prijelazno nacionalno vijece koje okuplja oporbu, prenosi agencija France presse.

Pobunjenicke postrojbe su napustile Bregu i povukle se u smjeru Ajdabije.U nedjelju navecer je jedan glasnogovornik libijske vojske rekao da su "oslobodili gradove Zaviju, Al-Ukailu, Ras Lanuf i Bregu".

Libijska državna naftna kompanija objavila je u nedjelju da su naftne luke sada "sigurne i djelatne" i pozvala strane tvrtke na nastave izvoz nafte.

U Tripoliju je organizacija Human Rights Watch ukazala da vladine snage brutalno suzbijaju prosvjede.

Dužnosnik Al-Kaide je pozvao pobunjenike da nastave borbu protiv Gadafija u videosnimci koja je u nedjelju objavljena na islamistickim internet stranicama. To je prva reakcija Al-Kaide od pocetka pobune 15. veljace, koju Gadafi pripisuje mreži Osame bin Ladena.

Na granicu s Tunisom i dalje stižu tisuce izbjeglica, a izmedu 500 i 700 osoba, uglavnom bez dokumenata, blokirano je u tampon-zoni izmedu dviju zemalja.


Podijeli: Facebook Twiter