Gadafi gubi kontrolu nad Libijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontrola nad Libijom sve više izmice iz ruku pukovniku Moameru Gadafiju i cini se da on nadzire još samo glavni grad.

Na istoku Libije, gdje su najveca nalazišta nafte, u Bengaziju su pobunjenici poceli organizirati vlast, a jake borbe vode se na zapadu te africke zemlje u kojoj je dosad, prema nepotvrdenim izvorima, ubijeno 1.000 ljudi.

Iako nadzire još samo glavni grad Tripoli, Gadafi ne popušta unatoc sankcijama koje je protiv njega, njegove obitelji i suradnika izglasalo Vijece sigurnosti UN-a, ukljucujuci i zamrzavanje njihove imovine i putovanja te embargo na prodaju oružja Libiji.

Sustavni napadi na civile mogu biti proglašeni zlocinom protiv covjecnosti, smatra Vijece sigurnosti koje ce izvijestiti Medunarodni kazneni sud.

Tripolijem patrolira progadafijeva milicija, stanovnici su zatvoreni u svojim domovima. Nema struje, sigurnost je sve katastrofalnija u zracnoj luci gdje se u dramaticnim uvjetima nastavlja evakuacija stranih radnika. Dosad su strane zemlje iz Libije evakuirale izmedu 40.000 i 450.000 radnika kopnenim putem, prema podacima Medunarodne organizacije za migracije.

Prema drugim podacima do 100.000 Tunižana i Egipcana izbjeglo je iz Libije. Tisuce stranih radnika evakuirane su brodovima.

Saif Al Islam, jedan od Gadafijevih sinova, rekao je da je u tri cetvrtine Libije stanje odlicno, iako je priznao da postoji želja za promjenom. "Gadafi mora otici odmah jer je izgubio svaki legitimet", smatra americki predsjednik Barack Obama.


Podijeli: Facebook Twiter