Gadafi: Do pobjede ili smrti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski voda Moamer Gadafi izjavio je u srijedu, u audio poruci objavljenoj na satelitskoj televiziji, da je povlacenje iz njegova uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju takticki potez. "Povlacenje je takticki potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zracna udara NATO", porucio je Gadafi u audio poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju.

Gadafi je takoder najavio da ce se njegove snage svim snagama odupirati agresiji "do pobjede ili smrti". Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju.

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski voda spreman mjesecima, cak i godinama, odupirati se pobunjenickim snagama u Tripoliju i najavio je da ce Libiju pretvoriti u vulkan koji ce izbacivati lavu i vatru.

Reuters javlja da se s dolaskom noci nastavljena pucnjava po Tripoliju, unatoc osvajanju Bab al-Azizije, i da po gradu ima pljacke. Televizija al-Arabija javila je da su Gadafijeve snage ispalile desetke projektila tipa grad na Tripoli.

Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, izjavio je nešto ranije pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih glasnogovornika Nacionalnog prijelaznog vijeca, te kazao kako traju pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u Sirt, Gadafijev rodni grad koji još nije pod njihovom kontrolom, i izbjegavanju krvoprolica.

Snage odane Gadafiju takoder su u noci na srijedu granatirale gradove Zuaru i Adželat, javila je al-Arabija.

Više od 400 ljudi poginulo je, a najmanje 2000 ih je ranjeno u bitki za Tripoli, objavio je rano u srijedu predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeca Mustafa Abdel Džalil u razgovoru za televiziju France24. Bolnice u Tripoliju uspjele su zbrinuti sve ranjenike. Dodao je kako su u Tripoliju ustanici zarobilo oko 600 Gadafijevih lojalista.

Odgovarajci na novinarski upit što misli gdje je Gadafi, predsjednik NTC-a je odgovorio: "Bog ce znati.. Mislim da je napustio Tripoli. Ne vjerujem da je imao hrabrosti ostati u gradu u ovakvom trenutku". Dodao je kako se nada da ce Gadafi biti uhvacen živ. "Želim da mu se sudi i da cijeli svijet sazna za njegove zlocine", rekao je.

Oglasio se u meduvremenu i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez i izjavio da priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Moamer Gadafi, njegov prijatelj i saveznik.

Objava izaslanika u UN-u


Glavni stožer libijskog vode Moamera Gadafija Bab al-Azizija u potpunosti je pod kontrolom Libijaca koji su se pobunili protiv njegove vlasti, a zemlja ce biti oslobodena u roku od 72 sata, rekao je u utorak libijski izaslanik u UN-u Ibrahim Dabaši.

Gadafijevo uporište u potpunosti je u rukama pobunjenika, rekao je Dabaši, kljucna osoba libijskog pobunjenickog pokreta, u libijskoj misiji pri UN-u u New Yorku.

Rekavši kako je Gadafijeva vlada "vec pala", predvidio je u utorak i da ce grad Sirta, Gadafijevo rodno mjesto, pasti unutar 48 sati, a da ce cijela zemlja biti pod kontrolom pobunjenika u roku od tri dana.

"Ocekujemo da ce Libija biti u potpunosti oslobodena i potpuno mirna unutar sljedeca 72 sata", rekao je novinarima. On smatra da se Gadafi i drugi najviši dužnosnici njegova režima skrivaju po kucama širom Tripolija, ali da mogu biti i u nekom podzemnom skloništu.

"Uskoro cemo ih poceti tražiti i ocekujemo da ce biti uskoro uhvaceni", naglasio je Dabaši. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter