Gadafi: Borim se protiv terorista, pomozite!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strane agencije i ocevici javljaju da se u nedjelju prijepodne u Libiji vode borbe razlicita intenziteta u Ras Lanufu, Bin Džavadu, Zaviji i Misrati izmedu snaga odanih Moameru Gadafiju i pobunjenika.

Vlada je objavila da su njezine snage potisnule pobunjenike, koji su prije tjedan dana preuzeli kontrolu nad istokom Libije, sve do njihova istocnog uporišta Bengazija. Državna televizija u nedjelju je ujutro objavila da su pobunjenici potisnuti iz nekoliko gradova, ali su to oni kasnije opovrgnuli.

Medutim, i libijski ustanici tvrde da napreduju. Jedan pobunjenicki voda rekao je da su njegove snage napredovale zapadno od Bin Džavada i zauzele grad Nafiliju, 120 kilometara od Gadafijeva rodnog Sirta, te da ce tamo sacekati poziv stanovnika Sirta prije nego krenu naprijed.

Libijski je celnik Moamer Gadafi u razgovoru za francuski list "Journal du Dimanche" objavljen u nedjelju izjavio da se u svojoj zemlji bori protiv terorista i izrazio cudenje što za to ne dobiva podršku izvana.

"Iznenaden sam što nitko ne razumije da je ovo borba protiv terorizma. Naše snage sigurnosti su na tom planu suradivale s inozemnima i mnogo smo vam pomogli posljednjih godina. Pa zašto sada, kada se vodi borba protiv terorizma u Libiji, nama nitko zauzvrat ne pomaže?", zapitao se Gadafi.

"Imat cete islamski džihad ispred sebe, na obalama Sredozemlja", tvrdi libijski voda, kojeg Zapad smatra odgovornim krvavo gušenje narodne pobune u zemlji.

Gadafi je rekao da njegovoj vladi "dobro ide" usprkos svemu što se dogada u Libiji. Ustanike je ponovo optužio da su pod utjecajem droga koje im dilaju clanovi Al-Kaide.

Libijska državna televizija u nedjelju je ujutro objavila da su vladine snage pod svoju kontrolu vratile Zaviju, Ras Lanuf, Misratu i Tobruk i da napreduju prema Bengaziju. Medutim, to izvješce barem je djelomicno suprotno izjavama svjedoka s terena. Tako novinar agencije AFP javlja da je Ras Lanuf, lucki grad s važnim naftnim terminalom, u nedjelju ujutro još uvijek sigurno u rukama ustanika.

Ocevici su za Reuters izjavili da je u Zaviji, 50 kilometara od Tripolija, noc protekla mirno nakon dva dana žestokih sukoba izmedu pobunjenika koji cvrsto drže središte grada i Gadafijevih snaga koje nadiru iz predgrada. Situacija u Zaviji, koja je najbliže pobunjenicko podrucje Tripoliju i grad s naftnom rafinerijom, posebno je neugodna za libijske vlasti koje nastoje pokazati da nadziru barem zapad zemlje. Po izvorima iz mjesne bolnice, u sukobima u tom gradu u subotu je poginulo najmanje 30 civila.

Nedjelja je 20. dan od pocetka pobune protiv Gadafijeve vlasti u Libiji. On je u razgovoru za francuski list rekao da podupire dolazak misije UN-a ili Africke unije koje bi provjerile što se zbiva u zemlji, iz koje je po podacima UN-a dosad izbjeglo 190 tisuca ljudi. Pritom im je obecao punu slobodu u istrazi.

Odgovarajuci na upit o blokiranoj imovini njega osobno i njegova klana, Gadafi je odgovorio da je "šator" sve što posjeduje i pozvao bilo koga da dokaže "ima li on koji dinar".


Podijeli: Facebook Twiter