Gabrić: Bratić Cuccurin nema veze s radom Foruma

Nikica Gabrić (M. MIJOŠEK)
Nikica Gabrić (M. MIJOŠEK)

Prvog dana veljače hrvatska politička arena postat će bogatija za još jednu stranku. Nacionalni forum, think-thank udruga koju je pokrenuo oftalmolog dr. Nikica Gabrić, održat će osnivački skup i postati politička stranka, ali će ostati na javnoj sceni i kao udruga, kaže Gabrić.

- Koja je pozicija stranke Novi forum - ljevica, politički centar, desnica?

- Novi forum biti će pozicioniran u centru. Uzet će sve dobre stvari kršćansko-demokratskog, socijaldemokratskog i liberalnog svjetonazora. Spremni smo na suradnju o pojedinim temama s ljudima svih svjetonazora koji su stručnjaci u pojedinim područjima.

- Da ste danas u Vladi ili Saboru, biste li podržali novi Zakon o radu, koji je upravo u procesu donošenja?

- Smatram da novi ZOR treba doraditi i uklopiti ga u europska pravila. Osim toga, mnogo pažnje poklanja se pravima zaposlenika u javnim službama, dok se mnogo manje brige vodi o onima u privatnom sektoru. Ne možemo brinuti samo o onima koji žive na proračunu, a ne o onima koji taj proračun pune.

- Imate projekt Hrvatske, a posebice Istre, kao Floride.

- Sadašnji plivački turizam, gdje prodajemo sobe, more i sunce, moramo pretvoriti u nešto drugo, u model koji se može prepoznati u Floridi. Ljudi nisu dolazili u Hrvatsku, jer su imali strah da to nije uređena i sigurna zemlja. Europljanima je Hrvatska ono što je nama Albanija. No, to se mijenja ulaskom u EU i sada trebamo pogledati pozitivne promjene koje možemo učiniti. Napokon, primjer Istre pokazuje da se turizam može razvijati na više od četiri mjeseca u godini.

- Kako sve to postići?

- Moramo razmišljati i o spajanju zelene i plave brazde, Slavonije i Jadrana, odnosno o tome kako ćemo proizvoditi hranu koju ćemo prodavati turistima. Nama je projekt navodnjavanja u Slavoniji, vrijedan 240 milijuna kuna, bio nedostižan, ali uz fondove EU-a on postaje realan.

- To slušamo već najmanje dvadeset godina od svih stranaka. Zašto bi na tu temu danas povjerovali vama i vašoj stranci?

- Zato jer su oni mislili samo na sebe, dok mi mislimo na opće dobro. Osim toga, danas smo u EU-u i imamo bolje prilike za ostvarenje projekta.

- Lider nekadašnje stranke Ladonja Plinio Cuccurin vaš je bratić?

- Njegova mama i moja mama su sestre. To mi je jedan od najboljih bratića. Plinio nije više u politici, bavi se svojim biznisom i nema veze s radom Nacionalnog foruma. Naši rodbinski odnosi nemaju veze s politikom.

Gabrić, koji je inače vlasnik ugledne oftalmološke klinike, rekao nam je da odustaje od investicije u postojeću rovinjsku bolnicu. U Istri planira kupiti zemlju i izgraditi novi bolnički objekt. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter