Gay pride u Splitu bez izgreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treći splitski gay pride održan danas pod motom "Potpuna ravnopravnost" protekao je bez izgreda, a njegovi su sudionici iz Đardina preko Ulice kralja Tomislava i Marmontove stigli na rivu gdje se nakon prigodnih govora održao koncert.

Sudionici parade, kojih je prema procjenama organizatora bilo petstotinjak, osim zastava u duginim bojama nosili su i transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Kakva registracija, pa nismo auto", "Moj tata je gay", "Svima ista prava", "Nema ali", "Došlo vrime da se cure žene", te "Moja savjest je čista".

Tijekom njihovog prolaska kroz grad građani su im mahali i pljeskali. Nitko nije ništa dovikivao, niti vrijeđao, a inače se dalo primijetiti da u to vrijeme na ulicama Splita, osim brojnih turista, stanovnika nije bilo u većem broju.

Ovogodišnju splitsku paradu je uz organizatore udruge "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet" predvodio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te ministar uprave Arsen Bauk. Među sudionicima parade viđen je i glazbenik Damir Urban, poznati novinar Inoslav Bešker te splitski dogradonačelnik Goran Kovačević (HNS). Ministrica Pusić je naglasila kako je gay pride važna proslava građanskih prava manjina, onako kako bi hrvatsko društvo trebalo izgledati. Napomenula je da već godinama sudjeluje u u povorkama. "Politički smo postali Europa i trebamo se početi tako ponašati", kazala je Pusić dodavši da je atmosfera u Splitu odlična.

Ministar uprave Arsen Bauk je na brojne upite novinara rekao da je novi zakon već duže vrijeme u pripremi, te da će ga probati objaviti do ljeta, te u rujnu pustiti na javnu raspravu nakon čega ih očekuju dva čitanja u Saboru. "Ono što će biti u zakonu je više-manje objavljeno, baš kao i ono što neće biti u tom zakonu. Očekujemo široku potporu u Saboru da se istospolnim parovima reguliraju materijalna prava", rekao je Bauk. Novinarima je pojasnio da će u novom zakonu biti regulirana prava na nasljeđivanje istospolnim parovima, kao i pravo na dio zajedničke imovine, na uzdržavanje, poreznu olakšicu, te ostala prava. "Što se tiče obiteljskog prava u njemu neće biti posvajanja djece", napomenuo je Bauk. Po novom će zakonu gay parovi imati registrirano ili životno partnerstvo.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je naglasio kako je on prvi gradonačelnik koji sudjeluje u paradi, te napomenuo da je dužnost da se pripadnici LGBT (lezbijke, gay, biseksualci, transrodne/transseksualne osobe) zajednice podrže. "Naša je dužnost štititi sve one koji se na neki način osjećaju ugroženo. Ako istospolne zajednice ne budu imale jednaka prava, to je diskriminacija, a to bi bio korak do koncentracijskih logora", naglasio je Baldasar. Splitska policija nije zabilježila izgrede tijekom trećeg gay pridea Split 2013. (Hina)

Podrška iz Poreča

Povorka ponosa u Splitu podršku je dobila i iz Istre, točnije Poreča, čiji je Centar za građanske inicijative u znak potpore borbi za ljudska prava i prava LGBT pojedinaca/ki održao simbolični performans – šetnju gradom i izradio transparent podrške.

- Ponukani događajima u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, htjeli smo i ovim putem iskazati svoju podršku LGBT pojedincima te ukazati na nužnost zaštite prava svakog čovjeka, kao i na potrebu da se javnost dodatno senzibilizira za poteškoće s kojima se LGBT osobe susreću, poručuju iz CGI-ja.

- Ljudska su prava univerzalna vrijednost i u 21. stoljeću svakako ne bi trebala biti dovođena u pitanje nakanama koje korijene imaju u nekim prošlim vremenima. I za kraj, ponovimo dio poruke s porečkog transparenta: Poreč + Split = ljubav! (Portal GI)


Podijeli: Facebook Twiter