G8: Svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili djelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu.

U izjavi nakon razgovora o globalnom gospodarstvu, čelnici su također rekli da se Japan treba pozabaviti definiranjem vjerodostojnog srednjoročnog fiskalnog plana.

"Rizici u eurozoni su se smanjili tijekom prošle godine, ali ona ostaje u recesiji", kazali su čelnici.

"Oporavak SAD-a se nastavlja i deficit rapidno pada u kontekstu nastavljene potrebe za daljnjim napretkom prema uravnoteženoj srednjoročnoj fiskalnoj održivosti i ciljanim ulaganjima kako bi se pojačao rast."


Na summitu G8 pregovori o slobodnoj trgovini

Čelnici osam najbogatijih zemalja svijeta (G8) okupljeni u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak poslije podne službeno su počeli svoj veliki godišnji susret na vrhu.

Taj summit na kojemu sudjeluju Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Rusija, treba uglavnom biti posvećen sirijskom pitanju o kojemu su osmorica već prije pokazala svoje neslaganje.

Razlike u stajalištu Rusije i zapadnih zemalja o Siriji zasjenile su vijest da su SAD i Europljani na summitu počeli pregovore o slobodnoj trgovini.

Sirijski sukob izbio je u prvi plan još na bilateralnom susretu američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Vladimira Putina prije godinu dana, u prigodi radnih sjednica u luksuznom kompleksu u Lough Earneu.

Washington i Moskva su u svibnju pokrenuli incijativu o organiziranju mirovne konferencije, takozvane Ženeve 2, kako bi počeli pregovori zaraćenih strana u Siriji, ali je ona zasad malo vjerojatna s obzirom na goleme razlike i rat koji nikako ne jenja.

Dan uoči početka summita, ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je zemlja vjerni saveznik režima u Damasku, bio je veoma oštar, upozorivši Zapad da ne pokušava naoružati sirijske pobunjenike.

Na bilateralnom susretu s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak, Putin je bio namrgođen dok je njegov sugovornik govorio o Siriji.

Hollande je odmah po dolasku u Lough Erne oštro kritizirao Rusiju koja "i dalje doprema oružje režimu Bashara al-Assada dok oporba dobiva malo oružja i nad njom se danas provodi pokolj".

Pariz i London su zaslužni za ukidanje europskog embarga na oružje koncem svibnja i zauzimaju se za povećanu pomoć sirijskom pobunjenicima, premda dvije prijestolnice ističu da još nisu ništa učinile u tom smislu.

Iran, drugi veliki saveznik Sirije, preko svog predsjednika izabranog u petak, usprotivio se svakom stranom upletanju u sirijske stvari.

Hassan Rohani, kojega smatraju "umjerenim" političarem, ocijenio je na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji da Assad treba ostati na dužnosti "do slijedećih izbora" (2014.).

I prije samog početka summita G8, Obama i europski čelnici su počeli pregovarati o "povijesnom" trgovinskom dogovoru kojim bi se trebala uspostaviti najšira zona slobodne trgovine u svijetu. No nakon tog službenog 'zelenog svjetla', čini se da će biti teško postići konsenzus.

Europljani su se tek u zadnji čas u petak uspjeli dogovoriti o svom pregovaračkom mandatu, pošto su u ime kulturne posebnosti koju Francuska zdušno brani, pristali izdvojiti iz pregovora audiovizualni sektor.

Domaćin summita, britanski premijer David Cameron, morat će možda odgovoriti na neugodna pitanja pošto je nedavno bivši CIA-in agent Edward Snowden otkrio javnosti da su Amerikanci iskoristili dva summita G20 u Velikoj Britaniji kako bi špijunirali ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, a Britanci za praćenje Turaka i Južnoafrikanaca.

Ankara je oštro reagirala pozivajući britanskog otpravnika poslova dok je ruski izaslanik na G8 Aleksej Kvasov izrazio "zabrinutost Moskve". (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter